View Single Post
Old 19 Nov 2018, 19:34   #29
Cretzulynne
Guru
 
Cretzulynne
 
Join Date: Sep 2009
Location: În Universul nr.1
Posts: 1,880
Originally Posted by mirodoni:
Tot cauți să mă prinzi cu garda jos.

Nu mă interesează nivelul gardei tale, ci să pricep cât mai bine raportul celor două perioade în cauză! Nu pot face asta, până nu umplu golurile, evident.
Deci:

Cazul 1 - perioada regimului politic totalitar
a)
școală opțională ? (dictaturile nu respectă drepturile omului, iar printre ele se află și dreptul la educație)
cât era obligatoriu, cât era opțional? - obligatoriu 8 clase.

b)
examenele: admitere pentru liceu, admitere pentru facultăți (exista să se intre la vreo facultate fără examen, ca astăzi?) examene de licență, master și doctorat ?
la clasă - câte materii ?, câte teste pentru fiecare materie ?

Materiile de la profil mecanică - mate, fiz, chim, igienă, bio, ro, fr, engl, istorie, geografie, ec, socio-politică, ec politică, filozofie, desen tehnic, toleranțe și măsurători tehnice, teh. materiale, rezistența materiale, acționări și automatizări, teh. asamblării, mașini utilaje, organizare muncă și legislație ec, practică, sport. => 24 materii/4 ani.

Materiile de la profil real - mate, astronomie, fiz, chim, bio, ro, rusă, fr, latină, istorie, istoria literaturii universale, geogr, ec politică, filozofie, psihologie și logică, pregătire tehnică productivă, desen, muzică, sport. => 19 materii/4 ani.

c)
Bacalaureatul
- promovabilitate 100% ? (raportându-ne la câți copii?)
- notare - standarde ridicate și exigență ?

d) câte universități, câte facultăți - mai puține față de perioada de după ’89.

Cazul 2 - astăzi, perioada regimului politic democratic
a)
școală obligatorie - 10 clase.
opțional - 10 - 15/17 clase, chiar și mai mult.
În acest caz, când există o gaură de 2 ani până la admiterea la facultate, nici nu mai ai cum să-i bagi pe toți la studii superioare. Cum faci asta ? Prin nevoia de licență, care se cere pe piața muncii! Problemă rezolvată!

b)
examene și testări - testare națională clasa a IV-a, simulare națională clasa a VIII-a, testare națională clasa a VIII-a (examenul de capacitate), simulare națională a XII-a, bacalaureatul, examene de admitere facultăți (doar cele prevăzute cu astfel de examinări)
Concluzii - crește numărul testelor.

la clasă - teste la toate materiile (aveam și la religie, și la desen!), iar la cele importante, aveam la generală și la liceu, la fiecare 2 săptămâni.

Materiile de la profil mate-info: mate, informatică, teh. informației, matematici aplicate, fiz, chim, bio, istorie, geogr, ro, fr, engl, logică și dezbatere, psiho, ec, filozofie, educație antreprenorială, religie, desen, muzică, sport, purtare => 21 materii/4 ani (purtarea nu era disciplină).

La materia de logică și dezbatere, nu am avut niciodată vreo dezbatere.
La psihologie nu ne-au învățat nimic relevant. Doar niște chestii de comunicare făcute deja la dirigenție, de fapt era un amalgam de biologie, desen și dirigenție. Să spunem că dirigenția era psihologie aplicată. Făceam psihologie la dirigenție! Se lucra foarte mult la dirigenție.
La economie erau doar niște formule de matematică... Mai bine făceam educație financiară.
La filozofie, apă goală. Nicio dezbatere.

c)
Bacalaureatul
- promovabilitate
2001 - 86,28% la nivel național
2002 - 86,71% la nivel naţional
2003 - 76,82% la nivel naţional
2004 - 84,59% la nivel naţional
2005 - 84,68% la nivel naţional
2006 - 79,60% la nivel naţional
2007 - 82,08% la nivel naţional
2008 - 77,24% la nivel naţional
2009 - 81,47% la nivel naţional
2010 - 69,30% la nivel naţional
2011 - 45,72% la nivel naţional

https://www.hotnews.ro/stiri-esentia...ate-sistem.htm
https://www.romaniatv.net/analiza-ba...e_32250.html#n

Asta a fost generația mea. Când s-au introdus camerele video și s-au șmecherit cu subiectele. Bacalaureatul a devenit un examen de perspicacitate, nu de verificare a cunoștințelor dobândite pe parcursul celor 12 clase.

2012 - 44,41%, la nivel național
2013 - 55,65%, la nivel național

De aici în jos, au dat și mai ușor ca să crească pozitiv procentele!

2014 - 60,65%, la nivel național
2015 - 66,41%, la nivel național
2016 - 68,1%, la nivel național
2017 - 72,9%, la nivel național
2018 - 69,7%, la nivel național

- notare - standarde scăzute.

Originally Posted by mirodoni:
Nu se ia mai greu Bacul. Totul este relativ. Corect spus este „foarte puțini iau Bacul”, dar raportat la numărul mare de absolvenți.
Dar și aici se poate discuta. Cei care iau note foarte mari, vor spune că a fost ușor, dar este foarte posibil ca de fapt ei să nu fi învățat nimic. Adică să nu știe nimic folositor. Așa cum, cei care nu au luat Bacul, pot lua permisul de conducere din prima. Deci e vorba de „motivație”, nu de capacitatea intelectuală.

La scară micro
Cum se trece prin materie ?
Se lucrează suficient pentru a înțelege corect noțiunile și a le putea aplica corect în exerciții, sau se face 1-3 probleme și se trece mai departe, iar la test pică și alea 1-3 probleme făcute superficial și neînțelese ?
Se scapă de dictare? Se predă eficient? S-a scăpat de tipare? Se prelucrează informațiile?


La scară macro
Deci, nu numai că educația o ia în jos mult de tot, dar s-a renunțat la educația(?) de pe vremea dictaturii. Chiar și așa, după ce au văzut cifrele, nimeni nu face nimic să redreseze situația, crescând nivelul de calitate, ci o coboară tot mai mult! Aici (ceea ce nu pricep eu deloc), este de ce s-a renunțat la o metodă, ce s-a dovedit eficientă(?), pentru a adopta altă metodă, care se vede că e păguboasă... Mai mult decât atât, suntem într-o perioadă de tatonare a... nu știu nici eu ce, pentru a se experimenta, experimenta, experimenta, în speranța că om ajunge la o formulă câștigătoare, în conformitate cu vremurile noastre ?

Eu regret că am pierdut vremea la școală... Puteam învăța materia a 12 clase în maxim 5 ani și să rămân cu mult.
__________________
Cinematografia însăși e doar un roman gigantic scris din foarte multe unghiuri și citirea lui durează doar o secundă în viața Universului.

Intensitatea universului în care trăiesc se traduce prin viața cu specia mea și-mi recunosc limitele când conștientizez granițele Universului.

Viață = timp = distanță = viteză = Univers = Poveste = cinematografie.
Cretzulynne is offline   Reply With Quote sendpm.gif