Junior
Join Date: Jan 2013
Posts: 49
|
„ORIZONT” - regizat de Marian Crișan
„ORIZONT” – blasfemie!
MȚR a avut nefasta inspirație să programeze proiecția filmului „La Moara cu Noroc”, al lui Victor Iliu, urmată de filmul „Orizont”, al lui Marian Crișan. Și tot n-ar fi fost atât de nefastă, dacă nu ar fi fost invitați și câțiva protagoniști încă în viață ai primului film, Ioana Bulcă și Constantin Codrescu, izgoniți din sală de către organizatori pe repede înainte, tocmai când publicul voia să le mai pună întrebări, iar reputații actori voiau să se mai bucure de privirile și aplauzele acestuia. Urma epocala proiecție „Orizont”!
Ba mai mult, tehnica modernă i-a turtit pe tinerii actori de atunci pe toată lățimea ecranului de acum, încât cu greu îi mai recunoșteai.
Conform propagandei, filmul „Orizont” avea același subiect ca și filmul „La moara cu noroc”, respectiv nuvela lui Slavici, „Moara cu Noroc”. „Orizont” ar fi trebuit să fie și denumirea cabanei unde se petrece acțiunea, dar eu nu am văzut-o nicio clipă pe ecran.
Criticul Valerian Sava, însă, ne-a avertizat că vom avea o revelație: reputatul regizor Marian Crișan a schimbat totul. Păi dacă a schimbat totul, unde-i moara cu noroc?!
Dar, fie și așa, voiam să văd filmul ca atare, mai ales că era pe gratis.
Hanul cu noroc, așezat în calea drumeților, devine o cabană modernă în munți, să zicem Apuseni!
Filmul începe cu niște persoane care coboară la vale printre copaci și ajung la o cabană, cum am spus, modernă. Eu mă așteptam să coboare la deal, pentru că, în mod normal, o cabană în munte se construiește sus, iar când te duci la cabană, urci. De acolo privești priveliștea, că d-aia te duci la cabană în munți! Că drumul poate continua în stânga și în dreapta, e altă poveste, alt film! De unde veneau din vârful muntelui?!
S-ar putea spune că este un amănunt lipsit de importanță, dar arată de la bun început, dacă se poate spune bun, că toată gândirea lui Marian Crișan este cu susul în jos!
Seara, la cină, cina rămâne tot seara, aici nu se schimbă nimic, vedem că e vorba de o familie, soț, soție, fiu și soacră, sau bunică, depinde din ce parte privim. Din discuții, aflăm că au luat cabana în locație de la un olandez zburător, ca să se îmbogățească. Aici, locație înseamnă „cu chirie”, nu loc!
Și, firește, apar și bandiții, care învârteau lucruri necurate, precum și vardiștii. Capul răutăților i-o joacă în pas de doi, sau bătuta, nu prea mă pricep, pe soția soțului, care era și MasterChef la cabană. Soțul! Cam de aici și râca, sau intriga. Mai sunt și niște nuci în perete, ca de exemplu: „lumea va fi mai bună, când puterea dragostei va înlocui dragostea de putere”. N-ar fi fost ca-n perete, dacă în film ar fi fost vreo clipă vorba de dragoste, fie și oarbă!
Culmea se atinge când, într-o noapte, vine în zonă o investitoare cu băiețelul ei să cumpere niște terenuri și este găsită moartă într-o prăpastie, iar bancnota ruptă pe care o avea ajunge de la capul răutăților la MasterChef. De fapt nu e vorba de nicio culme, investitoarea apare hodorong-tronc!
MasterChef se duce cu dovada la vardiști, dar nu e luat în seamă. Se duce la procuroare, dar aceasta era la denia de Înviere. Așa că se întoarce la cabană hotărât să împuște doi iepuri dintr-o dată. N-avea pușcă, dar se poate și cu cuțitul! Nu rezultă clar dacă cei doi iepuri erau împreună. Am văzut o tipă întinsă pe un pat cu fundul în sus, tipa, nu patul, dar după fese nu mi-am dat seama dacă era soția, că nu i le mai văzusem goale până atunci. Al doilea iepure n-am văzut cine era, dar bravul nostru justițiar l-a făcut ciur cu cuțitul, vreo cincisprezece lovituri.
S-a spălat apoi de sânge, s-a dus la demisol, a luat o canistră cu benzină, a turnat pe decedat și a dat foc. Lăsând canistra la locul faptei, și-a luat apoi soția și s-a dus neprihănit la Înviere, dovadă că Marian Crișan n-a văzut în viața lui alte filme decât cele autohtone!
Acum, dacă acesta ar fi fost un film din multele românești, n-aș fi avut a mă mira. Dar să spui că e făcut după nuvela lui Slavici și filmul lui Iliu, e o blasfemie! Sau, dacă e „cu totul schimbat”, de ce mai spui că e după „Moara cu noroc”? Ca să-i faci publicitate gratuită și mincinoasă? Asta mi se pare penal! Tot penală mi se pare instigarea la crimă. Adică, dacă vezi niște hoți de lemne și se mai dau și la nevasta ta, bagi cuțitul în ei, nu mai aștepți să fie pedepsiți de Justiție sau de Cel de Sus!
Ba mai mult, în toată tărășenia asta e implicat mult hulitul nostru CNC, și nu e vorba numai de bani, ci de siluirea culturii noastre. De aici se vede încă o dată că regizorii noștri sunt secați de inspirație scenaristică, dar tot lor le dă dreptul CNC să participe cu proiecte cinematografice la concursurile de finanțare din bani publici.
Un scenarist cu inteligență medie, ar fi construit oricând un subiect plauzibil pe tema dorinței de îmbogățire, fără să fie acuzat de plagiat.
Și ca să fie tacâmul complet, criticii noștri au început să-l ridice în slăvi. Neavând despre ce scrie, scriu despre Apuseni, Ardeal, pădure sau mașini 4x4. Pentru ce merite? Pentru că Marian Crișan a luat premiul la Cannes cu filmulețul „Megatron”. Un film în care nu a avut timp să facă greșeli, pentru că nu-ncepe bine că se și termină! A mai făcut lungmetrajele fără noimă „Rocker” și „Morgen”.
UARF a simțit nevoia să-l premieze pe Crișan pentru Megatron, iar criticul Valerian Sava, pretextând că din cauza emoției nu poate vorbi liber, a citit un logos de vreo 6 pagini, de începuse auditoriul să intre pe sub scaune,. De fapt, nu ar fi ținut minte atâtea elucubrații. La proiecția de la MȚR a vorbit liber, numai că aici a vorbit în calitate de participant la filmările cu Victor Iliu, și avea ce spune, fără să inventeze sau să exagereze!
|