Din romanul Ferdydurke, de Witold Gombrowicz (am schimbat cateva nume ca-i mai funny asa):
-Mare poet! Tineti minte asta pentru ca e important! De ce-l iubim? Pentru ca a fost MARE POET. Mare poet a fost...Neispravitilor, ignorantilor, doar va spun calm, bagati-va asta bine in cap, asa ca va mai spun o data, domnilor: mare poet, Mihai Eminescu, mare poet, il iubim pe Mihai Eminescu si-i admiram poeziile pentru ca a fost un mare poet. Va rog sa scrieti in caiete tema compunerii pentru acasa: "De ce in poeziile marelui poet Mihai Eminescu salasluiesc frumuseti nepieritoare, care trezesc incantare?"
In acest loc al prelegerii, unul din elevi se rasuci si gemu:
-Dar pe mine nu ma incanta! Nu ma incanta deloc! Nu ma atrage! Nu pot citi mai mult de doua strofe, si nici asta nu ma atrage. Doamne, iarta-ma, cum sa ma incante, daca nu ma incanta?
Isi holba ochii si se aseza, prabusindu-se intr-o prapastie fara fund. La auzul acestei declaratii naive tusea ii taie profesorului respiratia.
-Mai incet pentru numele lui Dumnezeu, sopti. Ion, iti pun doi. Vrei sa ma nenorocesti Ion? Cred ca nu iti dai seama ce ai spus.
ION
Eu nu pot sa inteleg! Nu pot sa inteleg cum incanta, daca nu incanta.
PROFESORUL
Cum nu te incanta, Ion, daca ti-am explicat de o mie de ori ca te incanta.
ION
Pe mine nu ma incanta.
PROFESORUL
Asta e o chestiune particulara. Dupa cum se vede, Ion, dumneata nu esti inteligent. Pe altii ii incanta.
ION
Pe cuvant de onoare ca nu incanta pe nimeni. Cum poate sa incante, de vreme ce nu-l citeste nimeni in afara de noi, cei de varsta scolara, si asta numai pentru ca suntem siliti.
PROFESORUL
Mai incet, pentru numele lui Dumnezeu! Aceasta pentru ca nu sunt multi oameni cu nivel cultural si la inaltime...
ION
Dar nici cei cu nivel cultural. Nimeni. Nimeni. Absolut nimeni.
PROFESORUL
Ion, eu am sotie si copil! Cel putin fie-ti mila de copil! Ion, nu incape nici o indoiala ca marea poezie ar trebui sa ne incante, ori Eminescu a fost mare poet...poate ca pe dumneata Eminescu nu te emotioneaza, dar nu vrei sa spui ca Blaga, Arghezi, Bacovia, Labis, Stanescu... nu-ti rascolesc sufletul?
ION
Nu rascolesc nimic. Nu intereseaza pe nimeni, toti se plictisesc. Nimeni nu poate citi mai mult de doua, trei strofe. O, Doamne! Nu mai pot...
PROFESORUL
Ion, este inadmisibil! Marea poezie fiind mare si fiind poezie, nu poate sa nu ne incante, prin urmare incanta.
ION
Eu insa nu pot. Si nimeni nu poate! O, Doamne...
|