Originally Posted by mirodoni:
Așa că știu ce filme circulau atunci. Din câte mi-au trecut prin mână, multe, cum spuneam, doar „Ferma animalelor” era subversiv. În rest, nu numai că nu vizau lupta împotriva comunismului, dar erau împotriva sistemului lor, a regimului, a guvernului, a autorităților, a proprietății private, a războiului din Vietnam, a exploatărilor neraționale a resurselor, a miliardarilor care demolau abuziv ca să se îmbogățească și mai mult, a poluării, a vânării animalelor cu blană! Erau o excelentă propagandă favorabilă sistemului din țările noastre!
Erau filme cu psihopați, criminali în serie cu zeci de victime, cu scelerați care mitraliau studenți, cu teroriști, cu ostatici, cu răpiri ale copiilor bogătașilor, cu spărgători de bănci, cu atentate la președintele țării, cu asasinate ale președinților, cu erori judiciare, corupție în poliție, guvern sau senat.
Filme cu genii în anumite domenii care erau dați afară pentru că nu mai aduceau patronului profitul scontat și ajung să se răzbune, sau își pierd mințile.
|
Astea-s texte din ciclul "ce-si mai aduc aminte din epoca lui Ceausescu batraneii pe care i-a lasat deja memoria"
Tin minte ca ne-am uitat cu ochii mariti la "The killing fields" , in mod cert cine ar fi fost prins cu caseta aia dadea cu subsemnatul la Securitate. Si "Doctor Zhivago", chiar daca departe de a fi in aceeasi categorie, in mod cert nu trezea nici o incantare regimului.
Nu mai zic ca si dintre prostioare erau o gramada care facea pe fata propaganda contra diverselor regimuri din blocul de Est, de pilda "Top Secret" parodia cumplit RDG-ul, de la dopajul atletilor pana la omniprezenta STASI.
Pe scurt, inainte de a scrie cronici, unii au nevoie de o cura de lecitina. Asta bineinteles daca nu vorbim de vreun caz de mitomanie crunta, gen "eu nici n-aveam video dar fabulez"...