View Single Post
Old 09 Oct 2015, 12:50   #6
alali
Guru
 
alali
 
Join Date: May 2011
Posts: 871
Parodia capata un nou inteles.

Airplane! (1980)



Mel Brooks este considerat parintele acestui gen de comedie, desi nu el este cel ce l-a si lansat - inventat. Ca in toate domeniile artei, lui Brooks i s-a atribuit acest titlu pentru ca el a fost cel ce a consacrat parodia ca si gen.
Airplane! (1980) este si el, in felul lui, cam tot atat de revolutinoar pe cat a fost si regizorul mai sus amintit pentru aceasta subcategorie a filmelor de comedie. Desi drumul era pregatit, pasii lui Brooks mai zarindu-se inca pe noua poteca ce se intrezarea formandu-se, Airplane! vine si incununeaza tentativele de pana atunci si reuseste sa deranjeze atat de mult incat sa fie luat in serios, sa fie criticat, laudat si apreciat in cele din urma.
Mel Brooks si filmele de pana la Airplane! (1980):
- The Producers (1968) abea daca are o trimitere inofensiva la adresa unui alt film pe care sa indrazneasca sa-l parodieze;
- Young Frankenstein (1974) se ia la tranta cu clasicele filme ale genului horror;
- in Silent Movie (1976) trimiterile sunt mai explicite dar pot fi numarate pe degete;
- High Anxiety (1977) este premergatorul si probabil filmul cu cea mai mare influenta asupra lui Airplane!, aici referirile sunt multe si explicite; sunt atacate filme legendare si numarul trimiterilor este de ordinul zecilor.
In productia de fata, a fratilor Zucker, (David siJerry) si a lui J. Abrahams, plaja filmelor la care se face trimitere este atat de ampla si de diferita, incat filmul are corespondenti in mintea oricarui spectator. De la animatie pana la clasice, de la romantice pana la succese de boxoffice, nimic nu ii scapa. (Pinocchio (1940), Casablanca (1942), Shane (1953), bineinteles Airport, atat cel din '70 cat si continuarea din '75, Jaws (1975)).
Un caz aparte il reprezinta From Here to Eternity (1953), parodiat si el, normal. Cum putea sa scape chiar filmul care contine scena cu cele mai multe trimiteri in alte filme, din istoria cinematografiei, cea a sarutului de pe plaja. Spuneam ca From Here to Eternity este un caz special pentru ca echipa ramasa celebra, ZAZ - (Zucker, Abrahams, Zucker), ce a realizat acest proiect interesant, marturisea ca nici macar nu a vazut filmul in cauza, film din care se extrage si se exagereaza aceasta secventa, dar ca ea este atat de utilizata in cinematografie si mai ales in segmentul de nisa in care se incadreaza si creatia lor, incat nu a fost obligatorie o vizionare prealabila a mult premiatului film, asa cum nici pentru public nu reprezinta o conditie sine qua non. O cunoastere este totusi un avantaj, trebuie sa recunoastem asta.
Revenind la "zburatorul noastru buclucas", sa mai precizam ca umorul din Airplane! este marca inregistrata. Aceleasi exagerari si repetari ale unei poante pana la saturatie; Aceleasi scheciuri, aceleasi jocuri de cuvinte si acelasi umor de situatie, insa mult mai bine gandit si plasat in constructia peliculei decat cel prezent in parodiile de dinaintea sa.
Cred ca asta este si punctul forte al acestei comedii. Daca pana acum naratiunea trecea in plan secund, zeflemeaua si mistoul fiind cap de afis, aici si actiunea este la nivelul glumelor.
Tot la remarcati intra si aparitia lui Leslie Nielsen in distributie. Cu o cariera de 30 de ani in spate, Nielsen nu se remarcase ca interpret cu o carisma si un stil propriu. Fiind cu preponderenta un actor de televiziune, (umarul serialelor in care apare este impresionant), amuzantul actor asa cum este el perceput in zilele noastre nu a iesit in evidenta cu mai nimic pana la momentul implicarii in acest proiect. Importanta lui Airplane! in cariera lui Nielson este imposibil de exprimat in cuvinte. Practic, actorul a ramas in acceptiunea publicului larg si s-a consacrat, ca un actor de comedie. As indrazni sa afirm ca era chiar un actor predestinat parodiilor.
Un film de urmarit, indiferent cum, unde si cu cine, indiferent de varsta, sex, religie sau rasa; un 7,03!

Last edited by alali : 07 Sep 2016 at 16:08.
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif