Si eu am vazut filmul cu ceva ani in urma, dar tocmai de aceea, facand comparatie cu altele la care publicul nu-si aduce aminte nici titlul dupa o vreme, si sa plusez, spune ca nu mai sunt bune alea, altele nou aparute sunt bune - ba, da ce-mi place sa spun de astea! -, la filme ca acesta de care vorbim, si in aceste conditii, tot mai gasesti argumente sa vorbesti despre el dupa multi ani, fapt ce arata valoarea de care tot spuneam.
Ei, filmul asta e un fel de trei in unul, ca sa zambim.
In afara razboiului despre care am vorbit, alienarea la regizorul suedez e o tema frecventa, ce isi are originea in imensitatea spatiului si singuratatea oamenilor de pe acolo, specific nordicilor, pe care il gasim descris si in cartile lor (de aici si mitologia lor particulara), conditii in care oamenii trebuie sa se descurce.
Iar a treia "craca", fiindca n-a zis nimeni ca filmele lui sunt simple, se refera la conditia artistilor in societate (adevarati, nu parati) si pacatul in care cad o parte din ei (treaba cu turnul de fildes, izolandu-se de realitate), bransa a artistilor, nu a izolatilor, din care face parte si el (si mai e si suedez, cu imensitatea spatiilor, etc).

Dar cu ocazia asta face si studiu de caractere, pentru ca in cazul omului, acesta nu se vede in conditii obisnuite, ci atunci cand au loc schimbari: unii se descurca, altii nu, unii raman drepti, altii nu, si tot asa.
Puterea filmului, indiferent de toate marile forte care ii preseaza (au si partea lor de vina in asta, ca fiecare om in parte), este ca nu se resemneaza in astfel de incercari, ci cauta solutii, cauta firescul care i-a fost furat, chiar printr-o rusinoasa adaptare la conditii si in acest fel finalul este evident (poate fi acea eterna rusinoasa adaptare contemporana fata de eroica secolelor trecute, cantata dintotdeauna de marii poeti, pe buna dreptate).
Amintesc tot in acest sens, al cautarii de care spuneam, ca finalul chiar se termina cu un vis de restabilire a linistii avute.
Termin glumind, plecand de la ce am vorbit noi: cei care au mai vazut filmul, e timpul sa-l vada, iar cei care nu l-au vazut, e timpul sa-l revada ... dupa ce au citit ce am tot scris noi pe aici!