Originally Posted by 1MicuCelUmilSiViril:
Multumesc, am citit cu bucurie comentariile despre film.
Este un film de valoare din care se remarca analiza profunda, detaliata si, in general, "Rusinea" e un etalon al filmelor cu razboi.
|
cu placere.
acuma nu stiu cat de exact putem incadra filmele intr-o anume categorie, de regula, sunt un melanj din toate: actiune,drama, umor, aventura...depinde in ce situatii sunt puse personajele, in raport cu interiorul lor si cu exteriorul, cu lumea care le inconjoara. Shame-ul lui Bergman este atat de concentrat pe ceea ce li se intampla celor personaje principale, incat, razboiul este doar "invadatorul" lumii lor, un pretext perfect pentru accentuarea starii conflictuale dintre protagonisti si nu subiectul in sine al filmului. am vazut cu totii filme asa zise de "razboi". unele sunt adevarate epopei, unde, gasim armata in toata splendoarea, ca personaj colectiv. mai putin conteaza viata de dincolo de conflictul armat, teatrul de razboi este scena principala, impersonala, rece, lipsita total de sentimentalism. un astfel de film, imprumuta mult din calitatile documentarului.
in schimb, sunt unii autori care sunt preocupati mai mult de plasarea fortei dramatice in sarcina personajelor, prin prisma vietii lor particulare, asa cum este ea influentata, invadata,deformata ireversibil, de evenimente istorice independente de voita lor, asa cum este razboiul, conflictul armat, in general.
asadar,vorbind strict de Shame, primele scene sunt cumva temelia pe care Bergman a asezat cu multa pricepere, toata constructia ulterioara a filmului, in care intra, desigur, inevitabil, si scene de razboi. intentia lui, nu a fost de dramatiza evenimentele, ci, de de a le folosi ca un "decor", un fapt generator de stari conflictuale rezumate strict la personajele sale, de-atfel, unul dintre comentariile din link, cel al lui Windom, surprinde excelent acest raport drama colectiva in timp de razboi/drama personala, in viziunea lui Bergman, care, da, este inegalabil cand vine vorba de imagine, patina aceea speciala pe care o imprima parca creeaza impresia ca cei doi sunt pe insula nepamanteana, iar razboiul care vine peste ei, este si mai nepamantean.
rusinea este o trasatura tipic umana. inseamna, cumva, constientizarea pierderii demnitatii, o injosire pe care suntem nevoiti s-o suportam, fiindca este rezultatul faptelor noastre. mi se pare fascinant ceea ce a facut Bergman din "Shame", o demonstratie minunata de arta imbinarii psihologiei de personaj, cu istorie vazuta prin ochiul dramaturgului poetic.
shame-670x383.jpg