View Single Post
Old 03 Feb 2015, 09:51   #24
Twinsen

Twinsen

Originally Posted by rvn:
ai o fixatie vizavi de trecut. istoria nu inseamna totul, mai ales cand vine vorba de viata unui personaj. daca ne gandim la cea a unei comunitati, a unui grup social mai mare, da, as intelege, dar aici?
In primul rand, nu m-am plans doar de lipsa unor informatii din trecutul personajelor principale ci si de faptul ca in prezentul filmului ele sunt preocupate exclusiv de maritis. In al doilea rand prezentul nu apare din neant, e consecinta trecutului. De exemplu vezi ca in prezent cineva e deprimat. Fara sa stii trecutul nu poti sa stii daca exista niste motive puternice sau nu, daca e o chestie de moment sau o atitudine generala asupra vietii etc. Evident nu cer ca toate filmele sa ofere informatii despre trecut, dar multe din cele care au personaje bine conturate o fac.
personajele traiesc cu intensitate, fiecare in felul lui, iar lucrul acesta se simte, sunt senzatii reale si deloc superficiale, asa cum le-ai descris tu, mai ales in legatura cu cele doua personaje principale.
Sunt de acord ca traiesc emotii intense, dar aia nu inseamna profunzime. Si un catel are emotii intense. Personajele astea imi amintesc de niste concentrate de alea de supa, nu stiu cum le zice ca nu ma pricep la gatit. Pui apa la fiert, adaugi concentratul si gata, ai supa clocotind de emotie. E foarte posibil sa fie acolo bucatele amestecate din legume reale sau carne procesata. Dar nu poti sa compari gustul ei cu una care are ingrediente proaspete, alese individual, apoi taiate si pregatite fiecare manual si totul gatit fara graba. E mult mai hranitor si gustos.
a cautat mai degraba sa ne lase sa privim si sa intelegem daca, dincolo de ceea inseamna educatie in spirit religios (asa cum o fac evreii) exista si capacitatea fiecarui individ in parte, nu de a lua decizii, macar de a constientiza ca poate simti ce inseamna "a iubi" altfel de cum este scris in cartile de rugaciuni.
Eu nu inteleg cum ai tras concluzia asta din film. In primul rand ca Shira avea dreptul de a lua decizii. Iar iubire nu prea exista in filmul asta, sorry. Exista un fel de buimaceala a Shirei, care na ca mai orice tanara isi doreste un barbat. Dar nu e mare lucru care sa sugereze ca ar fi indragostita de Yochay sau el de ea. Exista atractie sexuala, in rest e posibil sa se potriveasca si ca personalitate sau nu, filmul nu afirma nimic clar in sensul asta.
Originally Posted by alali:
E amuzant sa vad cat de tare te-a suparat acea situatie in care e pusa femeia. Acea constrangere, acea impunere. Esti un militant inrait pentru egalitate imi dau seama. Totusi, egalitatea absoluta este iarasi o utopie. Eu vad in acest tip de societate o ordine si o normalitate care duce la un viitor. Al speciei, al comunitatii, al orice vrei tu. In timp ce toate celelalte comunitati se autodistrug. Mor pe mana lor. Religia viitorului, musulmana. Populatia viitorului, musulmana. Comunitati importante cam in orice tara importanta, cu o rata de crestere ametitoare.
Can I have some of what you are smoking? Nu sunt defel un militant pentru "egalitate". Ce-i egalitatea aia? Barbatii si femeile nu sunt la fel. Dar nici nu iti impartasesc admiratia pentru modelul musulman sau religios in general de organizare a societatii. Pana una alta, cu toate problemele si diferentele mari intre tari, pe ansamblu societatea democratica europeana actuala mi se pare una din cele mai bune din istoria omenirii.
  Reply With Quote sendpm.gif