View Single Post
Old 25 Jan 2015, 16:14   #3784
robertsandu
Veteran
 
robertsandu
 
Join Date: May 2012
Posts: 224
Originally Posted by Mercutio:
legat de gen, n-ai decat sa eviti revistele care se ocupa de asta.
legat de cealalta chestiune, ti se pare corect ca o revista, care scrie despre, caricaturizeaza pe isus, pe papa, pe presedintele republicii, diferite scandaluri legate de personalitati religioase, politice, din toate domeniile, etc., sa nu publice caricaturi cu mahomed?
ce inseamna o publicatie buna, corecta, impartiala, care apare intr-o democratie?
ca scrie (caricaturizeaza) cu aceiasi masura despre toti, toate. e ca si cum ai sustine ca un ziar nu trebuie sa publice articole despre mafie, coruptie, grupuri de interese, ca acestia s-ar putea sa vina sa-i asasineze pe jurnalisti. un jurnalist, corect din punct de vedere etic, isi face meseria pana la capat. asta au facut cei de la hebdo charlie. nu aveau cum sa-i discrimineze pozitiv pe musulmani, cu integristii lor cu tot.

E cam târziu să răspund acestui post, dar o fac pentru că mi se pare de departe cel mai bun legat de subiectul în cauză.

Sunt 3 drepturi primordiale. Dreptul la viață, dreptul la proprietate și dreptul la libertate/liberă exprimare. Astea îmi garantează mie ca cetățean al unui stat democratic că pot să ies pe stradă fără să mă uit mereu în stânga și în dreapta, că pot să stau în casa mea fără să intre nu știu ce nebun peste mine în timp ce-mi beau cafeaua și că pot să spun ce vreau fără să mă cenzureze nimeni. Apoi urmează alte drepturi, dreptul la viață privată, dreptul la propria demnitate, dreptul la educație etc. Nu pot să limitez un drept primordial de dragul unui drept mai mic. Prefer ca stat să am cazuri de încălcare a dreptului la propria demnitate, decât să am un stat în care presei îi e frică să deschidă gura de teama unor atentate. Este foarte grav ce s-a întâmplat în Franța și mi se pare aiurea să discutăm într-un caz de terorism despre provocare. Nu există așa ceva. Nu există provocare în cazuri de crimă. Nu poți să spui că e vinovat X, pentru că m-a înjurat de mamă, de aia l-am împușcat. Dacă omul modern a învățat să mânănce cu furculița, se presupune că a învățat câte ceva și despre autocontrol. Printre altele, dreptul la libera exprimare e unul din motivele pentru care nimeni nu ne blochează posturile pe acest site. Nici măcar atunci când sunt injurioase. E un drept fără care nu îmi imaginez traiul în secoul XXI.

Statul Francez și teroriștii sunt singurii responsabili aici. Teroriștii că au încălcat acele drepturi, iar Statul Francez că n-a reușit să le garanteze, mai ales că s-au primit niște amenințări în prealabil. Caricatura și pamfletul se bucură de foarte multă libertate, atât în domeniul presei cât și în domeniul aristic. Și e normal să se întâmple asta.

Last edited by robertsandu : 25 Jan 2015 at 16:47.
robertsandu is offline   Reply With Quote sendpm.gif