Originally Posted by anaemona:
Desi cred ca vremurile sint in schimbare pentru destul de multi tineri, care inteleg ca pot minca diversificat si se pot bucura de mincaruri delicioase fara sa fie nevoie sa puna carne in ele. Nu zice nimeni sa fii vegetarian sau vegan, dar nici sa maninci extrem de multa carne si pe post de vegetala putin soric de porc.
|
da, sunt de acord cu asta sicu faptul ca vremurile s-au schimbat foarte mult. doar nu crezi ca eu gatesc asa cum gatea mama acum 30 de ani, sau cum gatea bunica acum 50. nu numai ca acum se gasesc alte ingrediente, pentru care s-au inventat o multime de retete, lumea se misca continuu, mult mai rapid si usor, iar lucrul asta influenteaza si transforma si traditiile culinare ale tuturor. nu stiu daca altcineva in afara de mine, a citit interviul cu doamna doctor, pe care l-am postat intr-un mesaj anterior. sunt trei lucruri importante pe care ni le trasmite si cred ca deloc de neglijat;.este bine sa ne ferim cat putem de mult de alimentele prea prelucrate,. sa nu tinem diete dupa ureche, ci numai la sfatul medicului specialist in nutritie si al endocrinologului si sa mancam diversificat, dar in cantitate moderata, idee pe care eu o imbratisez cu drag. desigur, exista cazurile nefericite, persoanele care au anumite intolerante alimentare. atunci, retinerile de la a manca un anume aliment sunt pe deplin justificate si nu pot decat sa-i compatimesc, ii inteleg, cand spun ca acel aliment le este daunator sanatatii. dar, nu-i inteleg si nu-i aprob, pe cei care, renunta la ceva, ma rog, nu-i opreste nimeni s-o faca, dar fiindca nu mai consuma ei, se trezesc spunand despre acel aliment ca nu este bun nici pentru ceilalti.
si-acum, sa continui defazarea, ca tot a tinut si vremea de afara cu ea. azi am gatit sarmale. v-am spus ca de Craciun am gatit putine si uite, destul de repede, le-am facut iarasi, loc in meniu.
cum spuneam, varza murata este productie proprie. important este ca ea sa fermenteze corect, apoi, important este si cu ce o aromezi, fiinca aceste arome se transmit in gustul preparatelor la care o folosesti. personal, imi place mararul foarte mult. am pus doar cateva legaturi bune de marar uscat si cimbru, desi sunt o groaza de mirodenii de unde puteam alege.
intotdeauna, pentru a fierbe sarmalele, este bine sa alegeti o cratita cu peretii mai inalti si diametru mai mic, sau o semioala, daca se poate cu gura mai ingusta. eu chiar am in bucatarie asa ceva. intai toc marunt frunze de varza care nu sunt bune de impachetat si formez cu ele, un strat subtire pe fundul oalei, pentru a evita eventuala lipire. apoi, asez sarmelele in straturi, avand grija ca o treime din volumul oalei sa ramana liber, pentru a face loc lichidului cand incepe sa fiarba. de aceea este foarte important, sa apreciati corect, inca de la inceput, in ce oala se vor aseza cel mai bine, ca sa nu aveti surpriza "datului in foc". este neplacut sa va treziti cu plita plina de zoaie. in continuare, sustin ideea fiertului pe ochi, la foc mic si apoi transferul oalei in cuptor, spre final. chiar si in poza aceea cu dovleacul, care a starnit admiratie, se vedea ca sarmalele nu erau fierte in dovleac (fiindca acesta nu capatase nuanta maronie de la copt indelungat), ci erau puse in el, doar pentru desavarsirea gustului si rumenire. la fel se poate proceda, folosind oala de lut, in locul dovleacului. sunt sigura ca si oala de lut are rolul ei bun, am vase de ceramica in care gatesc frecvent si stiu ce efect au ele asupra gustului, dar raman fidela fiertului pe ochi si mi se pare prea complicat sa transferi sarmalele dintr-un vas intr-altul, la jumatatea timpului de fierbere. en fin, voila:
003.JPG
015.JPG
019.JPG
031.JPG
037.JPG