Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 08 Jan 2015, 12:13   #1985
alali
Guru

alali

Originally Posted by c0nt:
Originally Posted by alali:
Sa cataloghezi ca "sarmale traditionale", e deplasat rau.
Nu poti tagadui existenta "sarmalelor traditionale", sau daca tii mortis s-o faci, ar fi corect s-o lasi balta cu "sarmalele vegetariene".
Bunaoara, observand strict perceptiv cele doua tipuri de sarmale:
- ambele tipuri de sarmale arata cam la fel.
- ambele tipuri de sarmale se manifesta la fel (bolborosesc daca sunt pe foc, daca nu, nu).
- in privinta informatiei emise specific, apare diferenta. Pliz, nu-mi spune ca nu simti diferenta de aroma si gust dintre o sarma cu carne grasa de purcel in foaie de varza si o sarma din spirulina, quinoa and shit, in foaie de laptuca.

- O portie de sarmale necatalogate, va rog!
-

cont, vad ca esti in mare verva la inceput de an. Pacat ca nu participi mai mult la discutiile de pe forum.
Daca erai un pic curios, ai fi vazut ca numai la noi in tara, sunt 4 tipuri mari de retete de sarmale, recunoscute ca atare. Dar cum sarmaua nu este o reteta de provenienta romaneasca , chiar numele provenind din turca, (asta cred ca nu o sa contesti, doar am invatat toti in gimnaziu nu?!), spune-mi tu atunci, care e varianta "traditionala"? Te rog sa tii cont de faptul ca turcul e musulman si nu mananca porc, acea carne grasa care fac sarmalele "traditionale".

Eu nu am avut niciodata intentia sa dau o denumire acelor sarmale ca fiind vegetariene, sau de post sau cum mai vrei tu sa le spui. Daca citeai mai bine si tot ce am scris eu despre ghidusele sarmale, ai fi vazut ca am lasat la latitudinea fiecaruia sa le numeasca cum vrea. Asa ca, chestia cu lasatul balta... poti sa ti-o insusesti.
La fel nu am facut niciodata afirmatia ca nu simt diferenta intre cele doua tipuri de sarmale. NICIUNDE! Am spus doar ca le prefer pe cele fara carne.

Si ca sa inchei, chestia cu traditionale e discutabila. Depinde la ce o raportezi. La zona, la generatie, la tara chiar.... Vorba aia, exista mai bine de 1500 de variante ale baladei Miorita, neputandu-se spune exact care e ceea ce a constituit izvorul acestor balade si noi vrem acum sa dezbatem care sarma e autentica si care e sub copy right¿¿??

Ps. Colac peste pupaza, ungurii au inregistrat denumirea de sarmale ca marca specifica ungureasca... Iaca am pierdut-o si pe asta....

http://www.obiectiv.info/istoria-sar...ele_45409.html
alali is offline   Reply With Quote sendpm.gif