Originally Posted by rvn:
Charles este un fin observator si mai ales, nu numai bogat, ci un barbat care este pregatit dinainte sa faca fata unei astfel de situatii. faptul ca discutiile dintre el si Lucille sunt deschise si ca el insusi o impinge in fata ispitei, denota faptul ca detine controlul mental si sentimental asupra ei. atitudinea lui atat de inteleapta si permisiva, o impinge pe Lucille sa faca singura alegerile (la inceput), iar mai tarziu, cand efemeritatea atractiei fata de Antoine o readuce treptat acasa, l-a ajutat s-o recucereasca.
|
Ai dreptate. Charles o cunoaste pe Lucille mult mai bine decat Antoine. De la inceputul filmului si pana la final, ramane senzatia ca singura relatie care e inradacinata in ceva mai mult decat doar atractie sexuala este cea dintre Charles si Lucille. Relatia Antoine - Lucille nu prea e o poveste de dragoste, e mai mult o aventura cu termen de valabilitate. Charles stia asta, stie ca tot ceea ce trebuie sa faca e sa astepte sa-i treaca toanele lui madame Lucille si totul va reveni la normal. Unde se complica filmul este la tipul relatiei Charles - Lucille. Cine domina pe cine de fapt, aici e intrebarea. Dar e pana la urma dominatie sau o fi dragoste (imi imaginez ca sunt alte femei frumoase in Paris cu care Charles s-ar fi putut combina - poate ca in modul lui ciudat o iubeste doar pe Lucille). Sau este un soi de ambitie de a recupera ceea ce crede ca a devenit proprietatea lui?
Eu zic ca filmul nu prea te conduce intr-o directie sau alta. Sunt argumente pentru toate ipotezele, tocmai de aceea discutii de genul feminist, nefeminist nu prea isi au locul aici. E mai mult o poveste, un caz de neconcordanta intre personalitatile unor oameni si o potrivire perfecta in cazul personalitatilor altor oameni. Eu n-as extrapola de aici la discutia despre ideologii (chiar si Pretty Woman are destule argumente sa combata ideea cum ca femeile sunt descrise ca entitati neajutorate, Julia Roberts face o treaba buna in filmul ala). Iar legat de Lucille, mie acum, la cateva zile dupa ce am vazut filmul, parca nu mi se mai pare chiar atat de vulnerabila. Privind retrospectiv, mi se pare ca intrezaresc o usuara tendinta manipulatoare si in comportarea ei. Eu n-as mai fi atat de sigur ca Charles are controlul in relatia lor.