S-o lamuresc mai bine pentru ca dialogurile astea au potential exploziv si nu vreau sa mai pun si eu o bomba pe foc.Bineinteles ca atunci cand am zis ca nu-mi plac tiganii nu m-am referit la mine sau la vreun cinemagician .M-am referit la un NOI virtual , dar usor recognoscibil din care fac parte cei mai multi romani .Un NOI care este rasist fie ca practica un rasism fatis ( "Sa-i trimitem pe toti in Libia ") sau unul bine camuflat si impanat cu vorbe frumoase .
Aici este de fapt problema - camuflarea si ascunderea sub pres.
Twinsen iata ce ar putea sa-ti spuna unul din acea gramada de NOI rasisti : este discursul meu rasist mai periculos pentru tine decat actiunea ta penala concreta ? Eu te injur in gand de mama , dar tu-mi dai in cap in mod fizic . Tu nu-mi tolerezi limbajul rasist , dar eu nu-ti tolerez comportamentul care ma face rasist .
Ma "sustrag " din gramada de NOI si vin opinia mea . A mea , dar furata din alte parti

. Asta nu insemna ca nu regasesc si-n mine multa zgura , insa incerc s-o elimin .
Cred ca societatea laica in care traim a pus cam jos standardul dupa care sa-i judecam pe altii. Standardul se numeste TOLERANŢĂ si e un standard de compromis pentru zilele noaste .Pare la prima vedere un tel greu de atins , un tel urias ,dar privind in istorie vedem ca TOLERANŢA e doar umbra palida a IUBIRII . Asta era adevaratul scop " sa-l iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti " .A fost bara prea sus ridicata , nimeni n-o sarea si atunci a fost coborata la limita de jos .
Crestinismul a adus ideea aceasta care a parut utopica si in mare parte a fost abandonata .
Altele sunt cerintele de astazi .
Nu poti sa-l iubesti pe aproapele tau ? Atunci barem sa nu-i dai in cap .Tolereaza-l !
Cu toate astea si standardul asta a parut foarte greu si multi nu l-au trecut si nu-l trec nici astazi .
Simplificand lucrurile , la asta s-ar rezuma lucrurile .
Le spui oamenilor ca trebuie sa obtina nota 10 si ei nu pot /nu vor.
Cobori nivelul si ii treci cu nota 5 , dar si aici se impiedica .
Asta e urcusul pe care trebuie sa-l facem , de la toleranta spre iubire .
Toleranta este doar o etapa si nu varful muntelui.Drumul e lung si greu pana sus si daca as fi rautacios as spune/ scrie ca cineva ne-a ciordit coarda din rucsac . Nu dau vina pe nimeni , poate ca am uitat-o la cabana.