Originally Posted by bremen1980:
'' Literatura germană - de la Sturm und Drang la zilele noastre '' de Nicolae Balota o culegere de eseuri despre literatura de limba germana .Foarte interesant modul in care Balota culege ce-i mai bun si ce-i place din bogatul material pe care-l are la dispozitie . Goethe , Kleist , Thomas Mann , Kafka , Max Frisch , Siegfried Lenz ,H.Boll ,J.Rehn , R.Musil ,E. Canetti , s.a. sunt atinsi in treacat de analiza sa , destul cat sa-i faca pofta cititorului de viitoare lecturi din scriitorii amintiti . Asta e de fapt si rolul unui critic - sa straneasca apetitul pentru lucruri zemoase ,iar N.Balota isi indeplineste rolul cu brio .
Apare insa o mica -mare buba . Am cautat detalii despre N.Balota si am gasit monstrul ascuns in dulap . Nenea Balota a (cam ) fost un turnator destul de zelos . Ce-i de facut cu operele unor asemenea oameni ??? Cartile lor au valoare , dar autorii lor s-au compromis definitiv . Eu ciugulesc ce e bun prin cartile lor si las istoria si pe Dumnezeu sa-i judece pentru pacatele lor .
http://www.revista22.ro/top-5-cei-ma...-iv-11770.html
Citisem candva o nuvela despre un arhitect renumit care in tinerete proiectase un mare pod peste care treceau si trenuri . Proiectul sau e un mare succes si-l ajuta sa urce repede in cariera , dar arhitectul descopera o mare eroare in proiectul sau , eroare care putea duce la prabusirea intregului pod . Tace din gura , dar la orice furtuna mai serioasa se ingrijoreaza de soarta podului sau . La pensie se muta aproape de pod pentru a-l supraveghea mai bine .Are tot mai dese cosmaruri cu prabusirea podului si in fiecare noapte iese sa vada cum trece pe pod expresul de mare viteza. Ani de zile nu se intampla nimic , pana cand intr-o noapte cu mari vanturi, podul se prabuseste cu tot cu expres.
Morala povestii - cum bine racnea /canta Eminem :
Ha! I got some skeletons in my closet
And I don't know if no one knows it
So before they thrown me inside my coffin and close it
I'mma expose it
I said I'm sorry momma!
I never meant to hurt you!
I never meant to make you cry, but tonight
I'm cleaning out my closet
Scheletele ies mai mereu din locurile in care le ascundem.Ies sau le scot altii .
|
Cum se impaca citirea de critica la literatura germana (care presupune ca ai citit de zor asa ceva), turnatorii de pe vremea lu' Secu si Eminem, nu stiu, dar e super fain ce-ai scris!!!
Initial, ca mama de fiica la liceu german, mama care n-a citit multa literatura germana, vroiam sa te intreb daca merita sa o cumpar pentru a ma documenta si a-i putea oarecum dirija lectura pe viitor, dar m-ai dat pe spate cu Eminem!!! I'm cleaning out my closet tonight as well, asa ca, serios, ar trebui sa caut aceasta carte sau ce mi-ai propune? Multumesc! (Mentionez ca am "prietene bune" profe de germana pe care le rog sa-mi dea o bibliografie, ceva, sa le citesc eu cartile inainte de momentul in care i se vor cere fiicei/fiicelor mel si tot imi promit de 3 ani de cand e fiica-mea la scoala, dar ... pauza. Chiar trebuie sa intru pe site-ul MEC ?!)