Noi facem din 3 kg de făină şi ies 6 cozonaci de diferite mărimi, formele nefiind egale. Dobrogea e de bază, deşi au modificat-o, i-au adăugat tot felul de prostii, vitamine, minerale, afânători, nu mai e cea din urmă cu 10 ani. Am mai încercat şi Băneasa, Boromir, dar tot la Dobrogea am revenit.
La aluat compoziţia reţetei din carte este: la 1 kg făină: 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, lapte cât se cere (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie. 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare.
Ni s-a părut cam exagerată, spre abuz de colesterol şi am adaptat-o "cu obrăznicie"

astfel: la 3kg de făină: 12 gălbenuşuri, 6 albuşuri, 800-900 g zahăr, 250 g unt + 400-500 ml ulei, lapte cât se cere (aprox 1,5 l), 3-4 esenţe rom, fără vanilie, 150-200 g drojdie, sare.
Umplutura e cam ca a ta, doar că nu mai pun lapte în ea. La fel şi tehnica frământării, dospirii şi umplerii formei. S-ar putea să crape şi din motive de supraaglomerare a foii (mie îmi place cu umplutură mai multă) sau din cauza subţirimii ei.
LE: am uitat să precizez că pe lângă cele 12 gălbenuşuri din cocă mai folosesc câteva pentru ungerea cozonacilor pe deasupra după ce sunt puşi în formă; astfel capătă un luciu deosebit. Noi în facem neîmpletiţi.