Scorpia cinefiscalitatii
Join Date: Jun 2009
Posts: 4,621
|
mda, in ciuda faptului ca unele pravalii, incearca sa convinga cumparatorii ca vand cozonaci ca aceia facuti in casa, niciodata nu am crezut ca este adevarat. instanturile sunt mai la indemana si desigur, mult mai rentabile. in plus, cozonacul sau prajitura poate defila pe catwalk.
sunt convinsa ca si voi, in casa, ati incercat de-a lungul timpului, diverse combinatii. e adevarat, conteaza mult faina, am constatat lucrul asta si in cazul painii,pizzei si al prajiturilor. e bine sa folosim pentru fiecare preparat tipul de faina care se preteaza pentru el. de regula, folosesc Dobrogea. as folosi faina de la moara, dar e osteneala inutila sa fac rost de asa ceva. nici graul nu mai este cel de altadata.
in concluzie, daca te axezi pe o anume marca de faina si o folosesti timp mai indelungat, inveti sa pui exact cata trebuie.de exemplu, mie mi-au trebuit aproape 2 kg la cei trei cozonaci din imagine. 1kg l-am folosit pentru a forma aluatul, diferenta am folosit-o ulterior, dupa adaugarea grasimii, pana ce mainile mele au ramas curate.
ca idee, uite coordonatele de baza:
1.pentru aluat:
-sa ai pregatite 2 kg din faina preferata.
-7-8 oua, in functie de marime.
-300 g zahar
-500 ml lapte
-100 ml ulei
-250 g unt (un pachet)
-50g drojdie
2.pentru umplutura:
-nuca macinata sau taiata marunt cu un cutitas.
-rahat
-putin lapte
-esentele preferate.mie imi place rom.
optional: stafide, bucati de ciocolata, sau ce ti-o mai trece prin minte in timpul acela si ai in casa.
important este ca toate ingredientele sa fie calde sau caldute, dar asta cred ca stiai deja. toata lumea care face cozonaci o stie. este regula de baza. chiar si ouale se scot din frigider inainte cu ceva vreme. in bucatarie trebuie sa fie cald, iar coca trebuie tinuta (in lipsa sobei cu lemne) pe orice sursa de caldura care sa o ajute sa creasca. evident, cel mai la indemana este un colt de calorifer.
drojdia amestecata cu putin zahar si cateva linguri de lapte si faina, formeaza maiaua. am tinut-o la crescut vreo 20 de minute, timp in care am folosit mixerul pentru a aranja galbenusurile cu zaharul si jumatate din albusuri cu un praf de vanilie.unii mai experimentati nu folosesc deloc albusurile, voi o faceti? cu siguranta exista o explicatie stiintifica, dar, sincer, cred ca albusurile ajuta coca sa iasa mai maleabila, numai cu galbenusuri ar fi ca o plastelina. cand toate ingredientele au fost gata pregatite, le-am amestecat usor cu maiaua si faina, in castronul in care am lasat-o la dospit. miscarea mainii mi se pare importanta. intotdeauna aduci de la fund spre suprafata si indesi cu pumnul in mijlocul aluatului, o miscare gen...melc. repeti miscarea asta pana aluatul capata consistenta si forma, devine ca o minge si se poate taia cu lama, in cate portii doresti. o portie reprezinta o foaie. se intinde cu sucitorul si se umple. se ruleaza si apoi se maseaza cu podul palmei ca sa aseze umplutura, rezultand un cilindru. poti impleti 2,3,sau cati cilindri vrei,pentru un cozonac. punctul de reper, il constituie forma in care ai de gand sa-i coci.si mie mi-a crapat unul in timpul coptului, dar asta a fost din cauza stangaciei de incepatoare. am pus prea multa cacao cu nuca pe o bucata de coca mai subtire. in fine, sper ca nu te-am plictisit cu amanuntele. poate de Craciun, ne pui si tu poze.
|