Originally Posted by varu:
Am descoperit un scriitor bun si o carte foarte frumoasa: Stefan Zweig - Lumea de ieri: amintirile unui european.
|
Oh,daaa - o carte de neratat si un scriitor excelent, remarcabil prin accesibilitatea care-i dubleaza talentul si care nu-i stirbeste cu nimic din valoare.De altfel profunzimea si puterea analitica ambalate in formule accesibile sunt o combinatie mortala careia nu ai de ce sa-i gasesti nod in papura sau la care sa strambi din nas.De aici si nuanta inspirat punctata de tine - ca Zweig a fost un fel de VIP cultural al Europei occidentale in perioada interbelica.
Eu l-am descoperit cu proza scurta .Povestile lui sunt de-a dreptul hipnotizante,tipul se joaca pur si simplu cu emotiile tale; "Jucatorul de sah",probabil cea mai faimoasa dintre povestirile sale,m-a bantuit mult timp si la fiecare recitire tensiunea se reconstituia intact,fara nici un fel de uzura sau plictis.
E si un artist al biografiilor istorice : "Maria Stuart" , "Maria Antoaneta " redau glamuros si bine intemeiat destine,epoci si conditionarea dintre ele.
http://lesderniersjoursdestefanzweig.blogspot.ro/