Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 23 Nov 2013, 21:14   #1754
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

[quote=sigalia]
Originally Posted by anaemona:
rvn, eu cred ca sigalia se refera mai degraba la pregatirea mincarii de la zero, nu la gatitul la lampa.
Da,cam acesta era sensul afirmatiei mele.
Mai corect ar fi fost sa spun nu a gati traditional ci a ne hrani traditional.
imi pare bine ca te-ai reintors sa faci precizarea, fiindca este o mare diferenta intre traditional si modern in bucatarie. chiar si-asa...a ne hrani traditional nu inseamna tot ce-ai vrut tu de fapt, sa spui si anume ca, ritualul prepararii mesei pe care urmeaza s-o servim este esential pentru a descoperi si pretui asa cum se cuvine savoarea mancarii. chestia asta am spus-o si eu in mai multe randuri, chiar in topicul acesta si este cat se poate de adevarat. dar trebuie neaparat sa simti placerea gatitului in acelasi timp cu dorinta de a manca ce-ai preparat, fiindca altfel, fara motivare, mancarii ii va lipsa ceva esential:gustul preferat. acuma, oricat am vrea noi sa respectam ritualurile (sau traditiile), n-o sa avem mereu timp pentru ele. unii, intr-adevar, le respecta. dar, poate si cartea aceasta a fost scrisa tot pentru ei. este foarte usor sa vorbim despre spiritualitate si alte chestii sofiste pe care le inspira taiatul a cinci frunze de salata, dar astea sunt doar senzatii pe care simti atunci cand ai disponibilitatea psihica necesara. este o mare diferenta intre a gati ca sa te relaxezi si pentru a satisface propria placere si alta pentru a satisface o necesitate primara, in fiecare zi, pentru toata familia, mai ales daca esti o persoana activa.
nu stiu daca trebuie sa raspund anaemonei, legat de cei bogati si saraci, dar o fac: saracii clar mananca prost, fiindca nu au resursele necesare. cu bogatii este altceva:isi permit orice si oricum, gatesc altii pentru ei. ideea mea se referea la tentatii. si, din pacate, pregatirea hranei in stil sanatos, traditional, sau cum vreti voi sa-i spuneti, nu reprezinta pentru multi, una dintre ele. si mai ales pentru tineri. sunt chestii pe care le observ zilnic si cred ca sunt multi ca mine. de-aia m-am si bucurat cand am vazut salata sigaliei (chiar daca nu este mare lucru), fiindca am sperat ca va fi un stimulent si pentru altii, imi pare rau ca n-am mai vazut poze puse si de altii care, inainte,obisnuiau sa le arate. erau niste experiente vizuale interesante.
a manca sanatos, in ziua de azi, este o chestie pur relativa si aproape necontrolabila. ce inseamna sanatos? cine decide ce este sanatos ci ce nu este? cine ne garanteaza ca ceea ce mancam nu ne dauneaza?cum sa aducem natura in mijlocul orasului? din pacate, traditionalul asta din cauza caruia mi-ati sarit in cap, desi nu prea am inteles de ce, este ceea ce lipseste. oamenii se lipsesc de el din ce in ce mai des si ceea este mai grav, este ca-l denatureaza, in tot felul de snobarii,una mai ciudata decat alta.

Last edited by rvn : 23 Nov 2013 at 21:20.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif