Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 22 Nov 2013, 20:02   #1751
MariaMona
Crazy Mama

MariaMona

Originally Posted by anaemona:
rvn, legat de tineri sau altii care gatesc asa cum am fost crescuti, nu cu mincare din raionul de congelatoare, e adevarat ca mai degraba gatesc asa oamenii care au venituri mici, care nu-si permit sa mearga la restaurant, sa cumpere scumpeturi de carnuri, brinzeturi , sosuri si cine stie ce alte chestii. Oamenii care nu au venituri fantastice sint nevoiti sa-si petreaca mai mult timp in bucatarie. Altii o fac pentru placerea lor si au si destui bani sa cumpere exotisme cu care sa distreze. Altii nu au bani de exotisme, dar tot le face placere sa-si faca mincarea singuri, cu ingrediente cit mai sanatoase si gatite intr-un fel cit mai sanatos. Fiecare e cu placerea sau cu nevoia lui. Cei carora le face placere sa-si cumpere zilnic mincare din oras si au si bani pentru asta, e foarte bine pentru ei, adica, eu personal, nu incerc sa conving pe nimeni ca exista o cale mai buna. Pe de alta parte, medicii si spitalele trebuie sa traiasca si ei, pentru ca oricit ai spera tu ca e corpul uman adaptat, de fapt sint probabil mii de studii care arata ca bolile cele mai raspindite au la baza lipsa de nutrienti, care deriva din lipsa alimentarii sanatoase. Unei specii ii trebuiesc zeci de mii de ani sa evolueze si sa se adapteze la ceva nou. Schimbarile din ultimul timp, din aer, din apa, din mincare sint prea rapide ca organismele noastre sa faca fata. O chimicala interzisa acum 40 de ani se gaseste in celule fiecarui nou nascut. Asta nu stiu daca e adaptare, deja organismul ala e mai slabit decit organismele copiilor nascuti acum 100 de ani, inainte ca respectiva chimicala sa fi fost inventata.

Ai pus punctul pe i! Mi-am amintit cu ocazia asta de parmezanul pe care l-am pus in salata Caesar si uitasem sa-l scriu si de care fetele mele au fost incantate - mai ales a mijlocie, iar eu ma gandeam ceva de genul "Doamne, 18 lei 200g - cum o sa pot sa le iau parmezan? Nu-i cam scump??! Trebuie sa-mi gasesc pe cineva care vine des din Italia..." Trebuie sa facem toti alegeri, in functie de bani, timp si disponibilitate, si sa gatim cum ni se pare ca e mai sanatos pentru noi in conditiile date. Eu fac dulciuri destul de des - de cateva ori pe saptamana deoarece am 3 copii si le plac dulciurile si prefer sa le fac eu stiind ce pun acolo. Daca le dau dulciuri cumparate, prefer sa le dau ciocolata amaruie. Si gatesc zilnic sau tot la doua zile si fac supe si ciorbe mereu, si salate si tot ce cred eu ca e necesar organismului lor in crestere. "Dupa buget, Coane Fanica, dupa buget!"