Thread: Arta gătitului
View Single Post
Old 07 Nov 2013, 04:08   #1729
anaemona
Guru

anaemona

Originally Posted by rvn:
Originally Posted by anaemona:
Data viitoare cind cureti gutuile de coaja pune cojile la fiert cu apa doar cit sa le acopere. Lasa-le pe foc mic pina se inmoaie, dupa care strecoara prin tifon fin.
crede-ma, criza de timp m-a impiedicat sa valorific si coaja, caci, da, pelteaua este ceva rarisim si delicios. insa, gutuile meie, incepusera deja sa dea semne de degradare si-atunci am fost nevoita sa sacrific mare parte din coaja. pe de alta parte, (dar e o chestie care tine strict de preferintele personale), imi place gemul, mai mult decat dulceata. asta presupune ca fructele sa fie fierte mai mult.
si o constatare: fructele din copilaria noastra aproape au disparut complet. singurele care sunt netratate chimic, sunt fructele pe care le gasesti in curtile taranilor (oamenilor), in padure, sau in pomii de pe marginea drumului si astea ajung foarte rar in piete. adevaratele dulceturi se fac din fructe foarte coapte natural.

rvn, nu vorbeam de peltea, ziceam de pectina. Imi placeau si mie pelteaua si serbetul intr-o alta viata, acum si mierea mi se pare prea dulce. Oare trebuie sa mai spun si ca maninc urzici, papadie, brusture, patlagina si-mi si plac Anul asta am cules o multime de mere netratate, din parc. Evident, singurii oameni care treceau pe linga mine, cei cu ciini, se uitau de parca eram extraterestru, ba isi tineau si ciinii departe, nu cumva sa am o boala care se transmite la animale A fost o faza draguta intr-un parc foarte frumos, un fost conac transformat intr-un colegiu. Eram cu o prietena. Tocmai culesesem niste mere si admiram peisajul, un lacusor dragut cind au aparut niste studenti. Le-am zis sa culeaga si ei mere pentru ca sint foarte bune. Erau vreo 2-3 meri acolo si le-am aratat care mi-a placut mie mai mult. In fine, era greu, au trebuit sa se abata de la carare, sa treaca de niste stufaris, ca sa ajunga la mere. Ajunsi acolo merele erau prea sus Le-am zis sa culeaga de pe jos, abia cazute, pentru ca nu-i problema sa le manince. La faza asta au intins-o rapid si nici macar n-au mai incercat sa ajunga la urmatorul mar Cind ma gindesc cit la suta din copilarie am petrecut catarata in copaci si copiii astia nici nu intind mina sa culeaga un mar, zic ca omenirea isi merita soarta.