rvn, daca-mi lipseste ceva in ghetarul asta de tara e mirosul gutuilor. Am cumparat si nu se compara. Tinea mama la copt in casa si mirosea toata casa a gutui si eu mirosul ala il vreau

Arata nemaipomenit de bine gemul tau. Data viitoare cind cureti gutuile de coaja pune cojile la fiert cu apa doar cit sa le acopere. Lasa-le pe foc mic pina se inmoaie, dupa care strecoara prin tifon fin. Lasa-le in tifon acoperite peste noapte pina iese toata zeama care e de scurs de acolo. Zeama ramasa o mai dai intr-un foc a doua zi si o pui in borcane fierbinte. Iti iese ceea ce se numeste pectina si daca faci alte gemuri, gen capsuni, pui un borcan din asta si ajuta sa se inchege mai bine gemul respectiv fara sa fierbi fructele prea mult. Se face si din coji si simburi de mere. Cu cit fructul e mai necopt are mai multa pectina coaja. Eu am facut din mere anul asta, 2 portii. Una mi-a iesit frumoasa, limpede, cealalta tulbure. N-am nici o idee ce-am gresit.
Am descoperit si eu dovleacul pentru prima oara in viata

Adica am mai mincat cind eram copil, dar numai partea care era caramelizata deasupra. Mama il taia felii si presara zahar iar eu mincam doar coaja putin inegrita de deasupra. Dar anul asta am pus un dovlecel mic de tot la cuptor dupa care l-am facut pure amestecat cu niste curmale, scortisoara si cardamon. Mai ales ce am mincat cald, pot spune ca sint foarte multi ani de cind n-am mai avut un desert atit de delicios, dar nici rece n-a fost rau. Pina la virsta asta nu am suportat gustul dovleacului si in sfirsit l-am descoperit anul asta
Tot anul asta am invatat sa fac ciorbe

, de fapt sint supe pentru ca nu sint acre, dar in afara de supe creme nu credeam sa invat a face supa de zarzavat care sa-mi si placa vreodata
Si o rulada cu ciuperci. Coca de la rulada e un fel de clatita mai groasa, facuta pe plita, nu e nimic pus la cuptor, prea complicat.
Si un fel de piine din seminte