Free China: The Courage To Believe aduce în atenţia lumii felul în care funcţionează aparatul represiv de stat în China condusă de Partidul Comunist.
Free China: The Courage To Believe
Filmul prezintă povestea unei femei din Beijing şi a unui om de afaceri chinez stabilit în New-York, ale căror destine sunt unite de credinţa comună în practica spirituală Falun Gong.
Falun Gong este o practică care a readus la viaţă valorile morale şi spirituale într-o China în care comunismul se impune, prin teroare, ca unica "religie" în stat. Îmbinând practicarea unor exerciţii fizice uşor de învăţat cu cerinţe morale vizând îmbunătăţirea caracterului şi ridicarea standardului moral, Falun Gong a devenit "duşmanul" partidului după ce a ajuns să fie practicată de peste 70 de milioane de chinezi, mai mulţi decât membrii de partid.
Astfel că, după ce a ucis peste 20 de milioane de chinezi în timpul industrializării forţate a Chinei (Marele Salt înainte), după ce a distrus temple, omorât intelectuali, ucis studenţii în Piaţa Tiananmen, partidul comunist s-a întors împotriva Falun Gong temându-se de valul de moralitate şi gândire liberă care se năştea.
Istoria persecuţiei împotriva Falun Gong, care durează de peste 14 ani, este rememorată pe peliculă de Jennifer Zeng, o practicantă Falun Gong din Beijing şi de Charles Lee, om de afaceri american de origine chineză, de asemenea adept al principiilor Adevăr-Compasiune-Toleranţă promovate de practica Falun Gong.
Ambii sunt arestaţi abuziv şi aruncaţi în închisorile comuniste, sunt torturaţi, umiliţi, puşi la muncă forţată, li se fac analize minuţioase căci în China se practică recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă (vii), organe pe care apoi statul le vinde pentru profit. După chinuri cumplite, Jennifer şi Charles reuşesc finalmente să iasă din China, pentru a povesti lumii libere ororile prin care au trecut. Ambii au contribuit la expunerea persecuţiei din închisorile comuniste, a practicii recoltării ilegale de organe şi a tehnicilor de control, manipulare şi reformare forţată folosite pe scară largă de partidul comunist.
Filmul nu este numai despre modul în care funcţionează mecanismul opresiv comunist. Jennifer şi Charles vorbesc şi despre felul în care corporaţiile din statele vestice au obţinut beneficii de pe urma muncii forţate la care sunt puşi deţinuţii de conştiinţă chinezi. Multe firme mari cumpără sau contractează direct obiecte făcute în închisorile din China de deţinuţi obligaţi să muncească 12-15 ore pe zi, fără să primească vreun ban pentru eforturile lor. De asemenea, firme de IT vestice au contribuit în mod direct la ridicarea firewall-ului chinez şi au furnizat aparatură şi softuri pentru miliţia internetului, fără de care chinezii nu ar putea fi atât de controlaţi şi oprimaţi.