Hai sa ma mai laud si eu cu ce am citit recent.Am cam renuntat eu la sportul asta, dar tot am mai adulmecat vreo cateva titluri.
1.Quintus din Smyrna-Razboiul Troiei sau Sfarsitul Illadei.
Carte luata cu 3 lei dintr-un anticariat si pe care am dat-o gata numaidecat(citesc foarte repede tot ce inseamna mitologie greaca).Este ceea ce sunt si Illiada si Legendele Olimpului, doar ca se axeaza in particular pe, evident, sfarsitul Troiei,detaliindu-l.Si ce poate fi mai grandios decat sa vezi o droaie de eroi ale caror nume le uiti la 2 secunde dupa ce le citesti, aruncandu-se in lupte vitejesti, fara nicio tactica prealabila si sfarsind de cele mai multe ori prost ori foarte prost.Ah, era sa uit, m-a amuzat intotdeauna teribil bogatia referintelor genealogice in opere de asta factura, ale unor personaje, nu episodice, ar fi mult spus, ci pur si simplu personaje de 1 rand.Unde Homer dadea dovada de bun simt, iar Al. Mitru de simpatie pentru cititor, Quintus al nostru nu are pic de mila.Cartea e ticsita de nume proprii si grade de rudenie.Nota....9.5(orice vinde mitologia greaca si nu numai, eu cumpar).
2.Marius Lungu-Statele lumii.Antologie.
Din ciclul lectura profesionala.O carte groasa, depasita de timp(asta in conditiile in care a aparut prin 2008),e de fapt un amalgam de informatii pus mai mult sau mai putin bine in pagina.Nu prea reuseste sa se faca interesanta si atractiva, desi se adreseaza unui public care are tangente minore cu domeniul geografic.As recomanda oricand cartile lui Ion Nicolae in locul astia.Nota 6.5.
3.Epopeea lui Ghilgames
Cea in versuri, ciuntita de vreme si tradusa de un francez din sumeriana si apoi retradusa de romani dupa francez..A fost greu sa ma tin dupa versurile destul de rastotite fara sa imi pierd rabdarea, mai ales ca unele tindeau sa devina non-sensice datorita deteriorarii documentului initial.Prefer repovestirile.6.
4. Sylvie Germain-Cartea noptilor
Roman-cronica de familie.Se urmareste destinul familiei Peniel, o familie marcata de tot felul de ghinioane,blesteme si omoruri,pe o durata de vreo 100 de ani.M-a captat atmosfera densa, aproape sufocanta, dar stilul ala metaforic, cu simbolisme garla m-a lovit fix in moalele capului.Nota 7.
5.Guy Lesping-Ultima rafala in Birmania
Literatura de razboi ieftina.Un nene locotenent pe nume Ross, incepe sa o arda in stil eroic prin boschetii Asiei de SE, mai apar si ceva flashback-uri ce il implica pe el si pe o duduie pe plaja si vreo cateva controale de japonezi care cad pentru imparat.O lectura pe care nu pot sa nu ajung sa nu o confund cu alte zeci de carti ieftine despre razboi,despre bravi eroi, despre tinere pe plaje.Nota 5.
|