Originally Posted by varu:
Originally Posted by bremen1980:
''A moment of Innocence '' -1996 - Mohsen Makhmalbaf . ''Reconstituirea '' in varianta iraniana .
|
Iti recomand si "Salaam Cinema" al aceluiasi regizor, l-am vazut eu de curand si m-a impresionat tare. Este un film despre film, un fel de casting filmat cu amatori luati despre strada si care devoaleaza tot mecanismul asta perfid regizor-actor si energiile si tortura care ies inerent la iveala in prestinsul si onorabilul scop al artei.
Evident ca este si multa punere in scena, si tehnici de manipulare asumate, dar rezultatul final e convingator
|
Mersi pentru recomandare si cand voi avea timp ( si chef 0 o sa-l vad .
Cinematografia a fost pentru iranieni un fel de supapa fata de ''barbosi '' .Au fost lasati sa-si faca filmele lor atat timp cat nu atacau sistemul polito-religios . De aia si concentrarea asta pe dramele si povestile din viata obisnuita . In toate filmele iraniene pe care le-am vazut mi-a placut modul in care ''poporul '' este prezent si este lasat sa-si joace propriile povesti . Abundenta de actori amatori este impresionanta .De aici si o oarecare naivitate pe care o regasesc in numeroase scenarii .O poezie induiosatoare pare sa strabata aceste filme de parca ar fi fost scrise de niste adolescenti visatori .Raul e undeva departe ,oricand poti sa gasesti iubirea , o valiza de bani de asteapta s-o gasesti , totul poate fi indreptat, s.a.m.d. Generalizez bineinteles si sunt sigur ca exista si alte filme iraniene , mai dure , mai cinice . In ultima vreme am dat de doua asemenea filme :
Persepolis si
This Is Not a Film .Persepolis e facut prin Franta , dar ataca radical dictatura barbosilor .