View Single Post
Old 20 Sep 2013, 23:17   #1514
MariaMona
Crazy Mama

MariaMona

In vacanta am citit in sfarsit Padurea norvegiana a lui Haruki Murakami - foarte buna - cel putin nota 9, dar, desi e cea mai cunoscuta carte a sa, mie mi-a placut mai mult Kafka la malul marii. Oricum m-a facut sa ascult Beatles dupa mult timp; imi place foarte mult Murakami. El sigur e un autor de nota 10.

In ultima saptamana am citit primul meu roman erotic - Elogiu mamei vitrege de Mario Varga Llosa - nu m-a dat pe spate, dar e bine scris - 7/10.

Am mai citit pe jumatate Adevarul minciunilor, tot de Llosa - o carte minunata cu eseuri despre diverse opere literare - n-am citit-o toata fiindca eseurile despre cartile necitite nu mi-au placut si mi-am propus sa le citesc dupa ce stiu despre ce e vorba. Cel mai mult in carte mi-au placut eseurile introductiv - Adevarul minciunilor - despre adevarul fictiunii si cel final - Literatura si viata - minunat! Despre cat de importanta e literatura pentru oameni si societate, despre acest "cult sectar'" din care mai facem parte foarte putini si despre o viziune a unei societati orwelliene fara literatura. Minunat de convingator - dar eu oricum sunt convinsa de mult ca literatura e foarte importanta. 10

Si am mai citit doua carti de autori rusi foarte faine si surprinzatoare:

Cartea fericirii de Nina Berberova - o carte despre destinul post revolutionar al rusilor - la ei acasa si aiurea, o carte despre cat de usor/greu este sa fii fericit - nota 10. Autoarea a emigrat in Rusia in anii '20, a trait 20 de ani la Paris si apoi in State - unde s-a lansat la peste 80 de ani. Foarte interesant - sper sa mai gasesc romane scrise de ea.

Si o carte pe gustul romanilor, cred, din generatia mea, cel putin - Fiica unui Erou al Uniunii Sovietice de Andrei Makine - o fresca trista a societatii rusesti dupa al doilea razboi mondial, cu multe scene din anii '80 - atat de asemanatoare cu ce am trait noi - incat ma bucur ca le-am trait doar ca si copil. Foarte frumoasa si un pic cutremuratoare. Neaparat de citit - nota 10.

Si inchei cu ce zice Llosa dupa ce pomeneste de sondaje in care femeile citesc mai mult decat barbatii:
"Desigur, ma bucur mult pentru femei, dar imi pare rau de barbati si de milioanele de oameni care, desi pot, au renuntat sa mai citeasca. Nu numai pentru ca nu stiu ce placere pierd, ci fiindca sunt convins...ca o societate fara literatura sau in care literatura a ajuns la marginea vietii sociale - ca un viciu ascuns, devenind un cult sectar - e condamnata sa saraceasca din punct de vedere spiritual si sa-si piarda libertatea..."