The Lost Weekend trateaza problema alcoolismului intr-un mod foarte direct, fara prea multe subtilitati, si cred ca aici rezida mare parte din farmecul lui. Nu se bazeaza foarte mult pe maiestria regizorala a lui Wilder ci pe jocul actoricesc al lui Milland (cred ca e cel mai bun rol al lui, cel putin din ce am vazut eu) si pe scenariul excelent.
Motivatiile alcoolicului, calvarul prin care trece, incercarile de redresare...toate sunt surprinse in tonuri intunecate dar si cu mult umor, si, mai ales, cu multa compasiune. As zice ca e un lucru surprinzator pentru un austriac (go figure).
E primul film la care ma gandesc atunci cand trebuie sa recomand un film alb-negru unei persoane care nu a vazut inca nici unul de acest fel pentru ca e foarte antrenant si nu te lasa sa te plictisesti nici o secunda. Si pentru ca unul din trademark-urile Hollywoodului clasic (dialogurile jucause/inteligente) e prezent din plin.
PS1 :imi cer scuze Anemonei pt. (ne)participarea mea la turneu. In principal pentru ce s-a intamplat in topicul lui M, dar nu a fost cu rea intentie, chiar aveam de gand sa scriu despre el.
PS2: Nu o sa notez filmul pentru ca nu vreau sa castige cu 4 stele obtinut dintr-un singur vot.
|