View Single Post
Old 12 Aug 2013, 15:52   #1507
aniela07
Guru

aniela07

Hilary Mantel -Bring Up The Bodies 10/10

Mie nu-mi plac romanele istorice, însã i-am dat o șansã lui “Bring Up the Bodies” pentru cã folosesc Man Booker Prize-ul ca pe un criteriu serios de selecţie a lecturilor mele. Si nu am regretat deloc. Pentru cã nu are aerul unui roman istoric (mai puţin personajele, bineînţeles); este surprinzãtor de modern, atât ca stil, cât și ca subiect. Toatã cartea te întrebi dacã multe fragmente sunt istorice sau inventate, iar la un moment dat îţi dai seama cã nici nu mai conteazã atât timp cât totul te ameţește frumos în povestea romanului.

"Bring Up the Bodies" face parte dintr-o trilogie, dar îl puteţi citi și separat pentru cã oricum mai toatã lumea știe povestea lui Henri al VIII-lea și a lui Cromwell.

Eu recomand sã citiţi cartea în englezã. De mult timp un scriitor contemporan nu m-a solicitat atât de mult ca și stil. Limbajul pare cumva arhaic, deși nu este deloc limbajul acelei epoci. E o îmbinare ciudatã de nou cu vechi. Prima impresie e cã îl înţelegi foarte bine, dar de fapt avansezi greu cu cititul pentru cã întorsãturile de frazã, nivelul vocabularului te scot din pattern-ul de citire rapidã cu care ești obișnuit în cãrţile contemporane.

Last edited by aniela07 : 12 Aug 2013 at 21:05.
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif