Caldura mare si lipsa de chef in ciuda cartilor ieftine si multe .Ieftine in anticariatele cu preturi de 1 leu sau 2 lei .
''Dodsworth '' de Sinclair Lewis . Un milonar cam la 50 ani isi vinde fabrica de automobile si satul de oraselul lui mohorat din America se hotaraste sa calatoreasca cu nevasta-sa prin Europa. Zis si facut numai ca omul nostru nu se poate adapta la noua cultura si se simte peste tot in plus . Muzee , palate ,catedrale -toate sunt infulecate pana la satietate de acest om pragmatic .In plus incepe sa se simta batran si instrainat fata de nevasta lui .Nevasta care simte ca intinereste si prinde chef de viata . Petreceri , sindrofii , cercuri sociale sofisticate si un sot care-i pare tot mai mohorat si artagos. In plus cineva parca ii toarna doamnei in chilotei niste furnici si madama incepe sa se combine cu tot felul de barbati stilati /aristocrati . Bietul nostru milionar incearca s-o aduca pe calea cea dreapta (mai ales ca intre timp devenisera si bunici) dar n-are cu cine .In final vede omul nostru ca trece viata pe langa el cu viteza asa ca se combina si el cu o aristocrata stilata . ''Sam simtea ca acasta sfanta a imoralitatii il convertise , si ca deschisese o poarta spre paduri uriase , pajisti colorate , si chipuri binevoitoare ......Daca ea are dreptul se destrabaleze , atunci am si eu dreptul asta ..''
Lectura placuta , ironie fina , persiflarea turismului , o muscatura sanatoasa in carnea feminismului care abia incepea sa puna kilograme pe el.
Am vazut si ecranizarea cartii facuta in 1936 dar mi s-a parut slabuta .
|