Originally Posted by Federico:
Cind auziti un artist ca vorbeste despre ratiunile si obiectivele muncii lui, luati-va picioarele de-a spinarea si nu va mai uitati inapoi. Singura arta pe care merita sa-ti pierzi timpul e aia care a venit pe lume din pura instinctualitate. Cind artistul creeaza fiindca pur si simplu ii vine sa creeze, nu ca a facut nise calcule si urmareste niste rezultate. Vointa umana e buna de aruncat la porci. Cea mai buna arta e aia cind autorul habar nu are ce face, cind isi subordoneaza vointa inconstientului.
|
Eu sunt pentru o perspectiva mai rationala, sau chiar rationalista, asupra artei. Daca e sa ma gandesc la raportul de creatii artistice (minus literatura si arhitectura, sa zicem) instinctuale/rationale care mi-au transmis ceva si pe care le-am apreciat, din punctul meu de vedere gunoaiele vandute drept arta nascute din ceea ce s-ar putea numi instinctualitate sunt mai multe decat creatiile tampite din categoria rationala. Cu cateva exceptii, nu cred ca inconstientul nostru poate produce creatii de cine stie ce valoare.