Am dat-o pe citit dramaturgie in ultimele saptamani : am terminat o culegere facuta pieselor lui
Tennessee Williams (Un tramvai numit dorinta ; Pisica pe acoperisul fierbinte ;Noaptei iguanei ; Trandafirul tatuat )si am inceput una care are mai multe piese de Luigi Pirandello.
Despre personajele lui T.W. : instinctuale , crude , surmenate , iritante , debordand de lubricitate . Cu alte cuvinte oameni pe care vrei sa-i cotonogesti cu placere . Numai unul si unul : primitivul Stanley Kowalski si Stela nevasta lui care accepta cateodata o cafteala daca stie ca o sa aiba parte de niste orgasme mai tarziu ; un mosulica de 65 de ani care-si s-a saturat de nevasta-sa si vrea sa-si faca de cap cu niste prospaturi ; nora sa isterizata de posibilitatea ca mosu' sa-l taie pe betivanul ei barbat de la testamentul baban ; un popa alcoolist sofer de autobuz pentru niste profesoare fanate si isterice , o patrona de local mexican cu apetitul sexual marit ., s.a.m.d. Ca bonus : prin toate piesele lui T.W. misuna o gramada de homosexuali declarati ,si/ sau deghizati .
Excelente piese si excelente ecranizarile de care au avut parte ;ecranizari destul de cumintele ( fata de piesele lui T.W. ) dar alea erau vremurile pudice de atunci .
Si piesele lui
Pirandello sunt bunicele dar ma omoara cu obsesia autorului pentru teatru in teatru . Prea multa vorbarie despre teatru , arta , viata . s.a.
De fiecare data cand il aud pe unul la teatru ca o baga pe aia cu ''sufletul artistului '' sau '' ma pierd in personaj '' ma apuca cascatul . Atat de mult le place astora sa se pupe singuri si sa ne adoarma cu '' sfasierea actorului si conditia lui infama '' , '' harul scenic & miracolul care se produce acolo '' . Daca mai pomenesc si despre un '' maestru '' atunci chiar ca schimb canalul .
Sa-l aud si eu pe unul recunocand ca s- a facut actor ca sa aiba parte de femei & faima sau sa fie sincer si sa recunosca : '' nu mi-a placut munca si ma saturasem sa ma cocoseze aia pe santier / fabrica'' . In loc de asta ii avem pe toti crezandu-se nascuti sa asude pe ''scandura'' cum le place lor sa se exprime. Sa fie oare de fapt vorba de scandura de calcat rude si sudoare sa fie aburul de la fierul de calcat ???

Din cauza astora nu suport eu teatrul .
In fine Pirandello nu e vinovat de astia asa ca -i dau drumul unui scurt fragment : ''
Tatal : ...Femeia-iata-femeia , cum e ea in definitiv ? Te priveste provocatoare , te atata! O insfaci !Si cum ai prins-o , inchide imediat ochii .E semnul ca s-a predat .Semnul prin care ii spune barbatului : ''fii orb , si eu sunt oarba !''
Fata vitrega : Dar daca nu-i mai inchide ?Cand nu mai simte nevoia sa-si ascunda fata de ea insasi , inchizand ochii , roseata rusinii , ba , dimpotriva , vede , cu ochii acum uscati si indiferenti , rusinea barbatului , care e orba fara sa iubeasca ??Ah , ce scarba , atunci , ce scarba fata de toate aceste complicatii intelectuale , de toata aceasta filozofie care dezvaluie bestia si apoi vrea s-o salveze , sa o scuze ....''
In concluzie - e bine s-o stergi de la locul faptei pentru ca femeia o sa-si de seama mai devreme sau mai tarziu si urmeaza razbunarea ei .

Cum ar intreba o mare intelectuala , Lana Del Ray ;Will you still love me when I'm no longer young and beautiful? Bineinteles ca nu