View Single Post
Old 29 May 2013, 13:39   #2
Federico
Snob Elitist

Federico

Mi s-a parut pur si simplu oribil Para-Zhdanov de data asta. Nu ca nu m-a luat cu thrill-uri pe sub piele (desi nu m-a luat) dar nici pe la cote intelectuale, unde afectul e rarefiat la maxim, n-a avut niciun impact. Simbolism hiperelaborat, rigid, mecanic, chinuit; fara fluenta, naturalete, spontaneitate. Cadre statice in care cvasi-actiunea respecta cu un dogmatism constipa(n)t rigorile geometrice ale ramei in care se desfasoara. Ritm nema – ca in cazul unui sofer incepator care inainteaza cu frine bruste din juma in juma de metru. Unul dintre cele mai atemporale filme vazute vreodata. In sensul ca e lipsit de dimensiunea temporala (nu sculpteaza in timp, vorba aia), nu ca , fereasca sfintul, e atit de bun c-o sa dainuie peste veacuri si eoni. Intertitlurile aforistice ii mai spala din pacate – asa, cam cit negrul de sub unghie.

Malle – holy oedipal incest!! Cam din aceeasi gasca cu Amarcord si Les 400 Coups, compendiind cu umor nostalgic tribulatiile puberale si adolescentine. Scurt pe doi: povestea unui pustan care-o fubipte pe ma-sa. La propriu. Imi place mult scena in care copilul o surprinde (doar vizual) in cada prin usa intredeschisa a baii, ea cu spatele, cintind, si ramine hipnotizat contemplindu-i clabucii si siroaiele de apa alunecindu-i pe piele, o secera de sin la o rotatie imprudenta a bustului, lira subsacrala dupa ce se ridica dreapta si-si pune capotul… Mi s-a parut foarte captivanta, la modul foarte concret de vorbire. E unul din portalurile prin care iti poti transporta starea de spirit cu totul in interiorul viu al filmului. N-as putea sa zic exact how that works, dar (cu exagerarile inerente) ceva de genul asta am simtit. Mare parte din film e constituit din episoade in care intimitatea dintre mama (sarac-cu-duhul--libertina )si fiu se aprofundeaza tot mai periculos, neoprindu-se (nu prevedeam nici in al unspelea ceas ca se va ajunge acolo) decit dupa ce loveste plafonul paroxistic al problemei. Climax care, oarecum surprinzator, nu e urmat de o panica isterica menite sa ruineze totul, ci e asumat si surpasat intr-o maniera molcom-joioasa, asa, zen…

Vot: Malle (&USL)
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif