mersi, văru, de input.
eu nu am fost în China, e adevărat. nu mă refeream la ei ca la ultimii oameni în sens de ce pot să facă, dar eu aveam impresia că sunt îngrădiţi în privinţa iniţiativelor individuale. critica se referea mai mult la regim, nu la chinezii ca oameni. în plus, ştiam de deţinuţii lor politici, care au înfundat puşcărille pentru că au criticat ei ceva, nu cred că pentru că au condus beţi în trafic, de demolări aberante care au pus pe drumuri mii de oameni fără vreun fel de iniţiativă guvernamentală de a-i ajuta în privinţa unei noi locuinţe, fabrici care "dau faliment", ca să nu plătească salarii întîrziate de nu ştiu cînd...
la trenuri mă refeream ca dezvoltare neuniformă a ţării. teritorial vorbind. cea mai mare parte a economiei e concentrată în est, acolo sunt zonele de dezvoltare maximă care atrag familiile pauperizate de paralizia agriculturii de subzistenţă de la ţară. e atîta vălmăşag de anul nou din cauza concentrării demografice uriaşe în est. pentru că trebuie să mergi chiar pînă în extremul orient al chinei ca să găseşti de muncă şi să poţi ţine o familie rămasă prin vest, pe care o vezi de obicei doar de anul nou.. ca românii care vin de anul nou din italia, cu traumele familiale şi distanţele aferente, poate chiar mai mari. nu mi se pare floare la ureche chiar deloc..
da na, e ok să ştim că în curînd vom spune ni hao în loc de salut, deşi eu persoanl aş fi preferat moshi moshi
|