In alta ordine de idei, documenatare vizionate recent:
Apocalypse: The Second World War - comentariul audio este subtirel si prea abstract si general; trebuia sa se focalizeze pe particularitatea scenelor prezentate nu pe locuri comune obosite. Altfel, a fost ca o gura de aer amalgamul asta de filmari non-fictionale. E scheletul pe care poti sa-ti aduni multe din abstractiile seci din carti (ca de altundeva de unde?)
The Fog of War - de Errol Morris. Un interviu (cam juma din film e interviu, nu totul, si e dispersat alternativ cu diverse imagini din arhiva politca a epocii evocate... in general destul de irelevante) cu un fost secretar al apararii US sau ceva pe-acolo. Foarte interesant dpdv emotional si uman omul si comportamentul sau, nu doar prin prisma calitatii 'informatiilor' furnizate. La un moment dat ii dau si lacrimile.
War Photographer - despre un fotograf (de razboi) german "legendar" cica (eu n-am auzit de el) al carui nume mi-a scapat definitiv deja. Inca un tur de forta emotional. Atit filmarile cu microcamera atasata aparatului foto al tipului aflat pe teren, cit si frugala cantitate de timp in care se confeseaza direct camerei. La fel ca Herzog (chiar ca exagerez, Mercutio, nu?) - ii citesti pe fata ororile si suferinta care l-au percolat in timp, ca dintr-un abecedar pentru miopi. Coloana sonora e absolut fenomenala. (cam manipulativa, totusi... dar in sine... pfoai...)
|