Originally Posted by Twinsen:
Originally Posted by anaemona:
poate am ramas eu printre ultimii dinozauri, de-aia nu prea pricep care e treaba aici.
|
Treaba e complicata, dar in esenta nu mai exista noobi cu potential.  Generatiile tinere au cel mai scazut nivel intelectual din ultimii 50 de ani. Tre' sa dai cu tunul sa gasesti unul care citeste literatura sau filozofie de valoare, din proprie initiativa. Cum sa fie interesati de filme de arta, daca filmele comerciale le satisfac mintile necoapte? Iar cei care suntem mai vechi aici avem deja gusturile formate, care coincid doar ocazional.
|
In esenta ai dreptate,dar putem incerca o raportate mai pozitiva si mai nuantata la chestiune :
Cultura si rafinamentele artistice n-au fost niciodata pentru cei multi ci doar pentru cei alesi.Are cineva nostalgia "omului nou" pe care se tot straduiau comunistii sa-l fabrice pe banda rulanta ?
Procentul de analfabeti/semidocti de "ieri " si cel al celor "de azi" nu este sensibil diferit.Tehnologia le permite celor "de azi" sa se exprime,adica spre deosebire de cei de ieri ,sunt vizibili.Foarte bine,selectia celor care comunica si interactioneaza e un lucru natural si se face de la sine.Faptul ca unii asculta Bach iar altii hip-hop nu are in acest context nici o semnificatie ( orice emotie este legitima prin ea insasi si nu prin superioritatea sursei care o genereaza).Exista un loc sub soare pentru toti.
"Nebunii" care inca citesc,asculta muzica buna ,etc. nu sunt deloc atat de minoritari pe cat credem.Se gasesc unii pe altii ,solidarizeaza si au un instinct de supravietuire feroce.
Pe de alta parte ,generatia asta "cu castile in urechi" dezvolta ,ca orice specie noua,aptitudini si mecanisme de functionare noi si uluitoare.Nu cred ca sunt tembeli in masa, chiar daca nu vor auzi in viata lor de Froid sau de Tarkovski.Reciproca e si ea valabila :citirea lui Kant nu te face automat un om superior in sensul complet ,general uman al notiunii.
Si daca ei,cei multi nu vor putea niciodata pricepe ce-i cu lumea celor putini,reciproca nu mai e valabila.Daca nu vrem sa ramanem intr-o capsula autista e musai ca noi sa stim sa vorbim,macar uneori ,pe limba lor.S-ar putea sa avem si surprize placute !