Zeruya Shalev - "Thera"
Zeruya Shalev se afla de mult timp pe lista mea de asteptare( pentru publicul oarecum avizat e un VIP) ; pe cat de ofertanta mi se parea problematica abordata de ea, pe atat de intimidant gandeam ca trebuie sa-i fie discursul (frazele interminabile care se intind pe cate o pagina intreaga nu sunt chiar formula ideala pentru mine ). M-am temut degeaba.
Pentru ca odata ce te acomodezi cu constructia ei monotona,lipsita de relief,ca un val ce nu mai ajunge la tarm - plutesti intr-un ocean de senzatii surprinzatoare ,bulversante si acaparatoare
Protagonista din "Thera" se satura intr-o buna zi de sot si il concediaza ( pentru ca "se sufoca;pentru ca el nu mai e El,pentru ca nici ea nu mai e ce era,pentru ca nu vrea sa care in spinare pana va albi un sac de resentimente lamentabile ,de compromisuri care fermenteaza precum gunoiul,pentru ca ..."). Daca va crispati deja si debutul acesta va repugna ( alta dezaxata ? scutiti-ne !) ,ma grabesc sa va asigur ca nuuuu,dna.Shalev nu ne propune vreo noua expresie de feminism ,independenta sau autosuficienta.Nici vorba de asa ceva.
Dupa ce face disectie pe faza maligna a relatiei conjugale ,autoarea isi lasa eroiana sa
parcurga toate fazele firesti ale drumului pe care si l-a ales.Entuziasm,frica,nesiguranta,ambivalenta emotionala,nevoia de libertate vs.dificultatea de a nu fi ca ceilalti,si tot asa.Lista e lunga.
Ce se intampla de fapt ? Mai nimic.Alt barbat,alta iubire (oare ?),alta familie ( copilul meu,ai lui,ai nostri ?),alta viata (sau doar incercarea de a recupera ceva ?)....
O istorie banala ,dar ce face Zaruya Shalev pe acest subiect !
Ce arta sa developezi esente in detaliile cele mai "nesemnificative " ale cotidianului ! Ce forta de sugestie a "nimicului "( "desenele vechi ale copilului,un ciorap desperecheat,un elastic de par,o chitanta ,o lista de cumparaturi "
E adevarat ca se face uz (si abuz) de lirism,de epitete,metafore si comparatii baroce/ o stilistica luxurianta si inedita.Dar contrastul dintre senzualitatea formei si cruzimea continutului este atat de bine mesterit incat rezultatul final nu este dulceag gretos, ci amarui intepator ,revigorant si provocator.
Ceea ce mi-a placut cel mai mult este faptul ca Zeruya Shalev reda feminitatii vulnerabilitatea,fragilitatea,eterna sfasiere intre implinirea domestica si iluzia libertatii/pasiunii - si toate acestea fara idealism sau note cinice,intr-o complicitate tandra si prietenoasa.Fata asta e o vrajitoare deghizata in scriitor.