View Single Post
Old 15 Apr 2013, 21:50   #4
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Originally Posted by faraimaginatie:
Pas in Doi
Ah, si banuiesc ca pentru cinematografia romana folosirea unghiurilor si a camerei pentru a reda anumite stari a fost o inovatie. Zic asta ca si orbul oarecum ca cinematografia romaneasca dinainte de 2000 mi-e total necunoscuta. Dar imi pare un film care pare ca aduce un aer proaspat in ceea ce priveste cadrarea unor scene. A mai fost si scena aia de sex care m-a cam surprins. Cum o fi trecut de cenzura? Dialogul mi s-a parut usor articificial pe alocuri...adica nimeni nu vorbeste cum vorbesc aia acolo la un moment dat.
desigur, observatille tale sunt corecte. mi-aduc aminte cu placere (desi nu stiu daca ar trebui) de perioada cand s-a lansat filmul. si daca ar fi sa ma raportez la realitatile ei as spune ca este o minune ca a scapat neinterzis la difuzare, nu numai de cenzura anumitor scene. stiu, pare hilar, multora nu le vine sa creada ca un asemenea film, asa cum se vede din perspectiva prezentului, ar fi putut reprezenta un pericol public acum 25-27 de ani. pai, comparand ce accepta societatea acelor vremuri (si regimul) si libertatea (libertinajul) de care se bucura acum, o sa avem surpriza sa constatam ca, dincolo de impresia de teatralitate (fireasca la actori pregatiti pentru teatru, nu?), prin imaginea de care vorbeai, nu face decat sa transpara realitatea. una crunta, obscen de neclintita. inovatia, daca exista, inseamna curaj. fiindca, nu era deloc usor sa aduci pe ecran in anii aceia, eroi rebeli, razvratiti, antisociali, modele negative pentru "tineretul revolutionar". indiferent cat de mult pastreaza linia propagandistica necesara, "Pas in doi" este un film special prin tabuul subiectului tratat.
Pita n-a fost primul. au fost si altii. "Proba de microfon" a lui Daneliuc, aparut in 1980, are un subiect la fel de controversat, iar interpretarea Torei este magnifica. la fel si modul cum se joaca MD cu aparatul de filmat.

Last edited by rvn : 15 Apr 2013 at 21:53.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif