View Single Post
Old 26 Mar 2013, 20:45   #8
faraimaginatie
Guru

faraimaginatie

Burnt by the Sun

Mie filmul asta mi se pare o miscare extrem de inteligenta facuta de Mikhalkov. Imi da senzatia ca este atat de estetizat si de parfumat si de machiat incat aproape ca nu-i poti reprosa nimic. La inceput si mie mi-a dat senzatia aia chehoviana pe care am savurat-o in Piesa neterminata. Rasete si voie buna acolo...relatia tata-fiica atata de adorabila. M-au binedispus toate glumitele si micile tensiuni existente intre personaje. Era clar ca ceva e fishy acolo inca de la inceput cand Mitya zice ca ilcunoaste oarecum tangential pe Kotov si nu dau mana. Sincera sa fiu,amuitat destul de repede amanuntul, l-am rememorat abia in ultimele 40 de minute ale filmului in care era clar ce se intampla. Mi s-a parut extrem de dibaci Mikhalkov in a jongla cu emotiile privitorului. Practic, te manipuleaza prin implicarea fetei lui in poveste sa-lsimpatizezi pe Kotov. (rusul din el nu s-a putut abtine si, cica, in momentul in care a luat Oscarul pentru film strain si-a luat fata in carca cum o face in film si s-a dus pe scena asa. Deh, ce sa le faci rusilor?)

Eu m-am lasat prostita de toate astea...pana in momentul in care Kotov isi ia fetita pe genunchi pentru un fel de ramas bun. Si expresia ii ramane cumva suspendata intre durere si nostalgie. Si pe-omuzica usor lacrimogena cadrul se schimba si staruie pe-o poza de-a lui cu Stalin. Nu stiu voua, dar mie mi se pare grotesc momentul. Mi s-a cam taiat de Kotov in momentul ala. Si-apoi...cei care vin si-liau banuiesc ca se vor a fi membri NKVD. Mie nu mi s-au parut deloc infricosatori. Nu stiu de ce, toata treaba imi mirosea mai mult a vendeta personala decat a "crima" politica. Aiaparca erau niste gangsterasi din asta de mana a doua care mancau castraveti si se lasau umiliti de Nadii mici. (scena aia cu replica fetitei mi s-a parut de-o megalomanie crasa. En fin...) Poate nu-s eu foarte in tema...dar senzatia asta mi-au lasat-o membrii politiei secrete.

Una dintre scenele celemai reusite mi se pare cea a mingii de foc care se loveste de un copac. Si asta in relatie cu uciderea omului din popor ca victima colaterala. Mai mult acolo ma duce titlul, la victimele care-au cazut "din greseala" . De Kotov nu mi-a prea pasat...chiar daca fetita a fost adorabila, trebuie sa recunosc si eu.

Acestea fiind spuse, filmul mi-a placut. Mi s-a parut entertaining...doar ca mi se pare ca nu prea e ceea ce se vrea a fi.

Iar apropo de adeziunea politica a regizorului..citeam chestia asta pe wiki In a speech, Mikhalkov spoke about a "war against Orthodoxy" wherein he cited Orthodox Christianity as "the main force which opposes cultural and intellectual McDonald's". In response to his statement, a journalist asked Mikhalkov: "Which is better, McDonald's or Stalinism?" Mikhalkov answered: "That depends on the person".[8] Mikhalkov has described himself as a monarchist.
Mikhalkov has been a strong supporter of Russian president Vladimir Putin. In October 2007, Mikhalkov, who produced a television program for Putin's 55th birthday, co-signed an open letter asking Putin not to step down after the expiry of his term in office.

Nici nu stiu ce sa fac cu informatia asta....

LE: Si aporpo, exista o trilogie Burnt by the Sun. Cica The Exodus:Burnt by the Sun 2 si Burnt by the Sun 2: Citadel. Nu stiu de ce-s amandoua cu 2.

Last edited by faraimaginatie : 26 Mar 2013 at 21:10.
faraimaginatie is offline   Reply With Quote sendpm.gif