The Tuner
Well, this was pretty fun! Chiar daca, la o durata de peste doua ore si jumatate, mi s-a parut prea lung. Si, de asemenea, poate si din cauza ca este filmat in alb-negru, parea un film mult mai vechi decat este de fapt. Mi s-a parut mai mult ca se vrea un fel de parodie a unui anume stil de a face filme in epoca sovietica, dar nu prea am pe ce sa ma bazez aici. SI, oricum, filmul este destul de amuzant
on his own, cu povestea sa despre un acordor care incearca sa pacaleasca doua batrane vaduve si bogate cu ajutorul iubitei sale cu personalitate
borderline.
Pentru mine, "The Tuner" a fost destul de interesant prin executia sa. Ar fi putut fi o comedie destul de conventionala despre un cuplu de escroci hipsteri simpatici care vor sa distruga doua reprezentante ale unei vechi burghezii, dar Muratova creeaza o tensiune aparte care ne face sa avem impresia ca in orice moment planul celor doi poate sa o ia pe o cale foarte intunecata. Mai mult decat atat, prograsul pe care acordorul nostru il face este unul lent si naratiunea nu ezita sa o ia pe cai laturalnice si sa ne delecteze cu aventurile esuate ale uneia dintre batrane. Personajul principal, Andrei, stie sa se foloseasca de toate intamplarile in propriul sau avantaj, inclusiv de temperamentul explosiv al partenerei sale. Dar pana la sfarsit, in ciuda planului lor maret (care includea o crima si posesia unei intregi averi), cei doi se multumesc ca fure doar 7.000 de ruble (sau despre ce moneda este vorba), iar apoi dispar, filmul incheiindu-se cu doua scene in care apar doar cele doua babete - in prima nu reusesc sa se inteleaga asupra descrierii lui Andrei pe care o fac politiei, iar in ultima convin, resemnate, ca Andrei le-a facut-o in stil de mare artist.
"The Tuner" este o satira de tranzitie foarte interesanta. Muratova vorbeste despre stratificarea societatii apeland la exemple extreme: muzicanti batrani, barbati care pacalesc femei via anunturi matrimoniale, fiice rasfatate ale bogatasilor care isi doresc o viata criminala, bancherite gemene cu fata de papusa care mesteca guma implacabil in fata clientilor etc. Prin intermediul acordorului - care ne priveste complice intr-o scena dinspre final, in timp ce canta la pian - Muratova destabilizeaza aceasta lume, cu farmec si usurinta, intr-un film care pare mai subtire decat este de fapt.
Vot: Mi-a placut mai mult "Alice...", dar as vrea sa vad mai multe filme si de la Muratova. O comparatie directa intre filmele astea doua e greu de facut... Asa ca momentan votez cu
Chabrol si mai vedem dupa aia