Alice ou la derniere fugue
Fiindca oneflyride si Federico mi-au cam stricat comparatiile pe care ma gandeam sa le fac (Black Moon, Lynch etc.), nu imi prea raman prea multe lucruri de spus. Insa trebuie sa ma recunosc surprins de acest film. Credeam ca il cunosc destul de bine pe Chabrol, dar "Alice..." mi-a demonstrat ca acesta poate face si un alt tip de cinema decat cel inspirat de Hitchcock si Clouzot. Filmul de fata este mult mai aproape - cel putin pentru mine - de Bunuel si povestile sale despre vise si locuri pe care nu le poti parasi (for some reason..) Hai sa zicem insa ca Chabrol a mai flirtat cu suprarealismul, chiar si in "L'enfer" de exemplu. Tot am fost surprins de interpretarie Sylviei Kristel, care duce acest film de la un capat la altul si nu isi da hainele jos decat intr-o singura scena (care pare usor gratuita si nu exista probabil decat pentru a satisface asteptarile unui anumit segment de public)
A fost fun pentru mine sa ma joc de a dezlega misterele acestui film (chiar daca a fost un exercitiu care nu m-a dus in prea multe locuri). "Alice ou la derniere fugue" arata bine, are cateva secvente care imi vor ramane probabil mult timp in minte, este jucaus si manipuleaza spectatorul in acelasi fel in care spiritele o manipuleaza pe Alice. Ii dau un thumbs up deocamdata si de-abia astept sa vad cum este filmul Kirei Muratova, pentru ca anticipez o decizie greu de luat.
|