Da, eu am fost deja la Shoah, cel mai lung film pe care l-am vazut intr-o sala de cinema. Cele 9 ore si jumatate pe nume "Shoah" au fost o experienta prin care e musai sa treci o data in viata. Un film extraordinar de puternic. E un film radical ca forma, ca alegere estetica, sute de detalii construite exclusiv din marturii, zero imagini de arhiva. E daca vreti fix opusul lui "Autobiografia lui Ceausescu" care era 100% imagini de arhiva, asta e 100% marturisiri. Il recomand mai departe, e un film peste care nu trebuie trecut.
Pe de alta parte, nu pot sa folosesc cuvantul "recomand" pentru ca recomand inseamna ca eu l-am vazut deja si mi-a placut, dar o sa ma duc miercuri seara la "The act of killing", un documentar despre masacrul indonezian vs indonezian. Schema e un fel de Argo 2012 indonezian, are la baza un film fictiv folosit de documentaristi, in loc de eliberare de ostatici scopul fiind marturisirea genocidului. I-au bagabontit rau pe unii, criminali de razboi civil, ca o sa-i faca eroi cu ajutorul unui film, adevaratul film fiind ceea ce se intampla intre scene, marturisirile. A facut senzatie la Berlin 2013.
http://oneworld.ro/2013/l/ro/actul-de-a-ucide-129/