Black God, White Devil e in lista mea de ceva timp, vazusem niste lucruri bune despre el, iar subiectul si faptul ca face parte dintr-un cinema cu care rar m-am intersectat m-au facut sa-i astept cu mare nerabdare vizionarea.
Entuziasmul meu a disparut gradat, in asa fel incat dupa o ora si ceva nu numai ca era inexistent, dar eram si profund dezamagit. Ultima data cand mi s-a intamplat sa fiu dezamagit atat de tare de un film pe care abia asteptam sa-l vad a fost la Spirit of the beehive, dar acolo, desi nu am reusit sa intru in film, am gasit totusi mai multe elemente care mi-au placut si care chiar mi-au ramas binisor in memorie. In cazul filmului spaniol exista o mare posibilitate ca o revizionare sa imbogateasca experienta initiala. Cu filmul lui Rocha asa ceva imi pare imposibil.
Incerc sa scot ceva pozitiv, dar nu-mi vine nimic in minte. Am gasit filmul prea rigid, fara urma de emotie, amatoricesc pe multe niveluri. Stilul asta mi se pare ca poate functiona doar la nivel de pilda sau legenda. Se prea poate sa se fi dorit asa ceva, dar mie mi se pare mai degraba ca ar fi vorba de o lipsa de imaginatie, narativ vorbind, o rigiditate atat la nivel de poveste, cat si de regie, imagine sau actorie. E posibil ca filmul sa aiba vreun context social, sa se lege de actualitatea perioadei in care a fost facut, dar asta nu i-ar adauga vreo valoare artistica, ba din contra.
Cumva ma duce cu gandul la Jodorowsky, cel din El Topo sau Holy Mountain. Si filmele sale erau facute intr-un stil putin rigid, cu aer de amatorism, dar acolo se observa clar tendinta metafizica a filmelor sale. Era evident ca au ceva de spus si se vorbea despre oameni, erau elemente universale, care nu pot 'imbatrani' niciodata.
Mi-ar placea sa vad si o parere ceva mai entuziasta, sa vad filmul filtrat printr-o viziunea diferita. Poate de data asta ne onoreaza Malombra cu prezenta, mai tot timpul are ceva interesant de spus, iar acum n-ar fi un moment nepotrivit.
Cel mai probabil o sa incerc si Entranced Earth si Antonio das Mortes, poate vad o alta fata a lui Rocha.
Last edited by Liviu- : 13 Feb 2013 at 20:41.
|