Originally Posted by stalex:
Nu stiu daca la Kurosawa se poate vorbi neaparat de melodrama - mai degraba mie mi s-a parut suparator la un moment dat un anumit tip de maniheism - personaje bune fara nuante si rele fara nuante. Asta se vede mai ales in unele filme de tinerete (Shubun, Duel tacut), dar si in Barba rosie. Ikiru da, chiar are o doza de melodrama, dar, cum ai spus si tu, nu e greu deloc sa i-o treci cu vederea.
|
Intr-adevar, in general se tine departe de melodrama, in afara de
Ikiru, mai e prezenta intr-o doza mica doar in
I live in fear si
Dodes'ka-den daca mai tin eu minte bine.
@Twinsen - Cum am putea sa propunem regizori pe care nu-i cunoastem? Ii alegem si noi dupa sonoritate, i-am propus pe cei de care am auzit. Fiind atat de apreciati e si normal sa fim curiosi si sa vedem ce-i de capul lor. Ca unora nu le plac e alta treaba. Mie imi plac Kurosawa, Teshigahara, Kobayashi, Mizoguchi dintre cei propusi si mi-au placut cateva filme de Imamura, desi per total ultimul nu ma prea incanta. De Naruse eram curios si oricum o sa-i mai dau o sansa.
Eram sigur ca nu-ti place Tokyo Story, dar daca nu-ti place tie inseamna ca nu trebuie sa vedem Ozu? Paprika nu mi-a placut in mod special, practic orice film de Ozu mi-a placut mai mult. Probabil nu prinde un top personal de 50-75 de filme japoneze. Gusturile sunt diferite si unii chiar apreciaza acei regizori clasici care-ti displac tie atat de mult. Tu stii deja ca marea majoritate a participantilor in turneele astea au gusturi foarte diferite de ale tale. Ce te face sa crezi ca titlurile enumerate de tine ar fi mai bine primite? Daca cineva nu are experienta in cinemaul japonez de unde ti s-ar parea mai normal sa inceapa? De la aia apreciati de critica de film sau de la niste necunoscuti, total aleator? Aia care-i vad acum pe clasici si nu-i plac o sa se reorienteze pe viitor si o sa-i incerce si pe cei de care zici tu sau pe altii, dar trebui sa incepi de undeva si nu poti s-o faci aleator.