Seppuku
Filmul acesta a fost superb. Mi-a placut totul al el, incepand de la poveste, la interpretari, la modul in care este filmat, structura narativa, atmosfera pe care o creeaza, muzica lui Toru Takemitsu s.a.m.d. Am vazut deja in turneul asta mai multe filme japoneze, fiecare diferite, fiecare intr-un alt stil, fiecare cu preocupari diferite. "Seppuku" este mult mai aproape de Kurosawa decat de Mizoguchi. Regizorul sau pare sa fie un tip destul de bine imersat in genurile traditionale nipone (desi nu pot sti sigur acest lucru - singurul alt film al sau pe care l-am vazut este "Kaidan", o antologie de povesti cu fantome).
"Seppuku" incepe cu un samurai fara stapan care se prezinta la resedinta clanului Iyi manifestandu-si dorinta de a comite un onorabil harakiri in curtea acesteia. Consilierul clanului il avertizeaza inainte, povestindu-i despre un alt samurai care a venit cu ceva timp in urma manifestand aceeasi dorinta, insa fiind de fapt o incercare de a face rost usor de ceva bani, motiv pentru care a si fost pedepsit. Samuraiul nostru pretinde ca intentia lui este de a se sinucide, insa inainte de a duce la capat ritualul, incepe sa isi povesteasca viata, dezvaluind legatura dintre el si razboinicul care s-a prezentat anterior si "deconspirand" ipocrizia conducatorilor clanului Iyi.
Ca film narativ, nu cred ca se poate pretinde mai mult de la "Seppuku". Povestea sa este universal accesibil, la fel ca si tema onoarei (razboinicului si nu numai) care este dezbatutua printre randuri in acest film. Stilistic, nu se indeparteaza foarte mult de tehnici bine testate ale genului: povestirea in rama, dutch angles intense premergatoare luptelor, participare activa a decorurilor si naturii (iese in evidenta ultimul duel pe care Tsugumo il povesteste, care este precedat de o plimbare printr-un cimitir, apoi enhanced de un vant naprasnic.
"Seppuku" a fost un fel de surprinza pentru mine. Ma asteptam sa imi placa, pentru ca imi plac in general filmele cu samurai, dar nu ma asteptam sa dau peste un film care sa se poate lua la tranta cu capodopere marca Kurosawa precum "Seven Samurai" sau "Yojimbo".
|