Belle Toujours
Problema mea principala cu filmul asta a fost ca am revazut Belle de Jour inainte sa-l incep. Si da, e un omagiu adus lui Bunuel (cu referinte si la alte filme, nu numai la Belle de Jour) si scenaristului sau Carriere, dar parca pentru mine n-a fost destul. Mi-a placut destul de mult Michel Piccoli dar m-a dezamagit destul de tare absenta lui Deneuve. Nu cred ca e asa usor s-o inlocuiesti, mai ales in cazul unui personaj atat de iconic, si calitatea sa ramana la fel. Si da, am inteles alegerea lui Bulle Ogier (a jucat in Le Charme Discret de la Bourgeoisie ) dar parca ceva a lipsit acolo. Mi s-a parut usor teatrala si deloc credibila interpretarea ei. Ma rog, am inteles, Deneuve n-a vrut, a trebuit sa se gaseasca un compromis. Filmul e elegant. Se vede o mana destul de sofisticata acolo. Insa nu mi s-a parut cel mai elegant film din turneu cum zicea Windom. Cred ca 35 Shots of Rum ramane inca in pozitia aia.

Anyway, filmul mi s-a parut mai mult o analiza "pe text" a lui Belle Toujours iar finalul ala deschis e interesant in condintiile in care e conform oarecum cu filmul lui Bunuel. In rest...nu stiu. Nu e ceva ce m-a dat pe spate. E un film usurel asa, un exercitiu de admiratie care nu stiu daca are pretentii de mai mult; lucru care e, poate, cel mai de apreciat la el.
De data asta votul meu merge le Fassbinder.