Accattone a fost abia al treilea Pasolini pentru mine si vine dupa doua filme care mi-au placut foarte mult (Salo si Evanghelia). Nu ma aspteptam sa gasesc un debut atat de consistent, insa faptul ca l-am gasit ma face sa cred ca Pasolini a fost una din acele persoane cu un simt innascut pentru arta.
N-am apucat sa-i citesc vreo carte, dar cu siguranta a fost inca din start un regizor mare avand in vedere ca a reusit, fara sa aiba experienta cinematografica, sa integreze atat de bine naratiunea in imagini. Totul i-a iesit extrem de natural, miscarile camerei curg usor, suprinzand adevarate portrete ale unei societati aflate in purgatoriu. Accattone nu e un personaj de placut, cum de altfel nu e mai niciun personaj, dar cu toate astea devii fascinat de lumea asta a ratatilor descrisa de Pasolini. E o lume din care nu poti iesi, dar nici ca personajele fac vreo ceva in asa fel incat sa iasa. Aproape ca cel mai mare efort pe care Accattone e dispus sa-l faca pentru un viitor mai bun e sa si-l doreasca, sa-l viseze, si atat ar fi fost daca n-ar fi existat si o incercare aproape patetica de a munci. Sigur ca a esuat, Accattone a fost infrant in primul rand de empirismul vietii sale, a trait prea mult desconsiderand munca incat sa-si mai poata schimba acest reflex.
Absolut impresionanta mi s-a parut si partea pur cinematografica a filmului, in special pentru ca actiunea nu e de asa natura incat sa recomande neaparat un film reusit vizual. Am avut impresia ca fiecare cadru era atent gandit si aranjat si asta a adaugat naturalete unei naratiuni si asa bine desfasurate. Rezultatul lui Pasolini mi se pare mai interesant decat ce a reusit Bresson lucrand tot cu actori amatori. Chiar daca se observa ca nu asta e meseria lor, acest amatorism parca da mai mult farmec filmului decat sa-i scada din valoare. Sigur, aici nu-l pun pe Franco Citti, care a creat un personaj credibil, un ratat adevarat, dar nici prea usor de displacut, tocmai pentru ca Citti releva o latura emotionala a personajului pe care, macar din cand in cand, o putem intelege si simti.
Last edited by Liviu- : 13 Jan 2013 at 19:32.
|