View Single Post
Old 04 Jan 2013, 11:50   #15
faraimaginatie
Guru

faraimaginatie

Originally Posted by Twinsen:

Brodie putea linisita sa se marite cu Lowter, sa predea niste lectii banale de istorie si sa nu dea doi bani pe ce fac elevele sale in afara orelor. Daca in loc de asta alege sa le serveasca gustari cu foie gras, sa le deschida mintea la cultura universala si sa le scoata la plimbari, oare e asta chiar atat de grav cum spune Sandy? A pus Brodie bomba sub trenul care a ucis-o pe Mary? [/i]

Deci, vezi tu, fara a exprima o "mare filozofie", filmul asta reuseste pe langa faptul ca e "usor" (eu as spune entertaining) sa aiba o subtilitate si ambiguitate morala remarcabila.

Daca tu vezi ibn continuarein Jean Brodie oeroina, victima a imprejurarilor si a contextului social, e alegerea ta. Mi se pare totusi ca momentul in care spune raspicat "do what I tell you not what I do" (parafrazare ca nu mai retin exact citatul) e punctul de rascruce in film in care nu-i mai poti lua in serios "bunele intentii". Asta daca te-ai lasat prostit in primele 10 minute. Dup-aia mai este o scena in care ii spune unei eleve sa isi suflece in jos manecile camasii ca nu e in gara. Pai daca esti adepta liberalismului lasa fata sa-si suflecele manecile la camasa. Adica promovezi libertatea sexuala dar e pacat de moarte sa ti se vada mana pana la cot? Cutezanta asta a ei era mai mult o masca pentru a-si ascunde propriilefrustrari.

Sifaptul ca tot timpul zice ca ea e in floarea vietii ar trebui sa spuna ceva. Titlul, in sine, mi se pare destul de ironic, o ironie la imaginea pe care Miss Brodie o are despre ea. Tu spui ca umblau doi barbati dupa ea. Pe unul din ei nu dadea doi bani, era, in mod evident, un compromis. Pictorul era casatorit. Crezi ca un orgloiu asa mare ca al ei ar fi acceptat rolul de a doua femeie in viata lui? Singurul loc unde o cheama e in atelierul lui, totusi. Mie mi se pare ca ea are o obsesie pentru el doar ca nu isi permite sa fie "slaba" din cauza orgoliului si a imaginii pe care si-a facut-o in ochii ei si in ochii celorlalti.

Spui ca nu ea a aruncat-o pe Mary in mijlocul unei revolutii stupide. In ceea ce ma priveste a facut-o, tocmai pentru a-si alimenta orgoliul, in ideea ca a participat cumva la ceva maret. Evident ca participarea ei e una falsa... Noroc ca si-a mai adaugat o poveste romantioasa la dosar.

Sincer, obsesie ei pentruregimuri extremiste mi se pare secundara. Nu cred ca are vreo inclinatie spre politica. Mi se pare mai degrab a o obsesie in legatura cu conducatorii acelor partide, pentru autoritate si conducerea si manipularea maselor.

Nu ma intelege gresit, personajul e interesant cat de cat, dar, in viziunea mea, e unul negativ. Prin negativ nu inteleg regina rea din poveste care e dezbracata de orice urma de umanitate. Dar nu vad eroina pasionata de arta pe care o vezi tu.

Last edited by faraimaginatie : 04 Jan 2013 at 12:00.
faraimaginatie is offline   Reply With Quote sendpm.gif