View Single Post
Old 03 Jan 2013, 23:51   #9
Twinsen

Twinsen

Cred ca nu ai remarcat ca Brodie e o femeie atragatoare si puternica, dupa care alearga doi barbati si care de altfel se si culca cu amandoi. Prin urmare as zice ca "fata batrana frustrata" nu e tocmai o caracterizare fidela. De asemenea probabil nu ai remarcat pasiunea reala pentru arta, emotia deplina cu care recita poezie sau vorbeste despre pictura. A fi un visator nu ineamna a fi nebun, iar Brodie nu e defel nebuna. Sunt destule cazuri de intelectuali de prestigiu care au sustinut cu naivitate cauze politice extremiste, de exemplu Mircea Eliade si legionarismul.

Apoi nu stiu daca te-ai intrebat ce fel de "femei virtuoase" isi propunea sa scoata scoala aceea din elevele sale. Era un loc unde fetele erau invatate sa fie conformiste si nu erau incurajate sa gandeasca. Brodie era oarecum periculosa pentru elevele sale, dar educatia care o primeau de la celelalte profesoare era poate la fel de periculoasa. Presupunand ca Brodie nu ar fi fost la scoala, ar fi putut o fata stralucita ca Sandy sa se incadreze in tiparul acela de "femeie virtuoasa"? Scena discursului final a directoarei si privirea lui Sandy imi sugereaza ca nu.
Originally Posted by faraimaginatie:
Din pacate nu gasesc marea filosofie cu filmul asta. Daca m-as stradui chiar l-as putea incadra intr-un tablou din asta cu citate inspirationale.
Cred ca ar trebui sa te straduiesti destul de mult. Spui ca in scena finala Sandy o "demasca" pe Brodie din "bun-simt". Adevarata scena finala e complexa si se poate discuta mult doar despre ea, dar ce e sigur e ca o vedem pe Sandy mergand cu lacrimi in ochi, gandindu-se la Brodie. Iar in scena la care te referi tu Brodie spune: "I expect that is to be your gift, Sandy to kill without concern. It is you who are dangerous." si Sandy nu o contrazice.

Brodie putea linisita sa se marite cu Lowter, sa predea niste lectii banale de istorie si sa nu dea doi bani pe ce fac elevele sale in afara orelor. Daca in loc de asta alege sa le serveasca gustari cu foie gras, sa le deschida mintea la cultura universala si sa le scoata la plimbari, oare e asta chiar atat de grav cum spune Sandy? Sau e frustrarea lui Sandy ca Brodie nu a inteles-o niciodata cu adevarat si ca a tinut mai mult la frumoasa Jenny? Cat conteaza gelozia din cauza lui Teddy? A pus Brodie bomba sub trenul care a ucis-o pe Mary?

Deci, vezi tu, fara a exprima o "mare filozofie", filmul asta reuseste pe langa faptul ca e "usor" (eu as spune entertaining) sa aiba o subtilitate si ambiguitate morala remarcabila.
  Reply With Quote sendpm.gif