Tocmai am terminat si eu de vazut
The Prime of Miss Jean Brodie si trebuie sa recunosc ca ma asteptam la putin altceva. Ma asteptam ca Jean Brodie sa fie un personaj din asta extrem de serios, cu principii bine definite (liberale, conservatoare, nici nu conteaza) pe care sa-l plac de la inceput la sfarsit. Am fost putin luata prin surprindere de usoara caricaturizare a personajului, cel putin in prima parte a filmului. Pare usor scelerata abuzand de gesturile afectate si teatrale, de secol 19 si invataturile cutezatoare, extrem de moderniste. Pana la urma e doar o fata batrana frustrata care are nevoie de un scop in viata, de a avea putere asupra cuiva. Se intampla destul de des. Majoritatea o fac cu copiii din dotare. Ca ea le povesteste despre Italia, renastere si pre-rafaeliti e o alta dovada clara de orgoliu si parada de cunostinte. Ca ceea ce le povesteste pare a fi extrem de nesistematic. Un soi de dropping names. Si public exista intotdeauna in scoli
Nu prea inteleg cum ati vazut-o voi ca ar fi un personaj romantic, plin de iluzii si visuri marete. Eu am perceput-o ca fiind un personaj negativ. Chiar daca la inceput pare cu capu-n nori si inofensiva, in a doua jumatate, desi mai interesanta pentru noi ca privitori, devine full on crazy. Chiar ma asteptam ca filmul sa devina usor mai intunecat din a doua parte si fisura ei emotionala sa coincida cu ruperea `usuratatii` filmului. Nu prea s-a intamplat asta. Lucrurile au luat o turnura politica in schimb. Sau au fost voalate cumva sub masca politicului. Ma rog, Sandy o demasca in scena finala si nu din faptul ca n-ar fi condusa de iluzii, ci de ratiune. I-as spune mai degraba bun-simt.
Intr-adevar, si mie Sandy mi s-a parut cel mai interesant personaj si asta pentru ca-i ghiceam bunul-simt de care vorbeam mai sus. Si pentru ca a avut o dezvoltare cat se poate de naturala. Si pentru ca mi-a placut actrita din rolul ala.
Maggie Smith joaca excelent, fara nicio urma de indoiala. Din pacate nu gasesc marea filosofie cu filmul asta. Daca m-as stradui chiar l-as putea incadra intr-un tablou din asta cu citate inspirationale.

Adica e un film usurel asa...bine jucat.. nu mi-a displacut, nu m-a dat pe spate. A fost cam blah asa dupa parerea mea.
Nu mi se pare nici de thumbs up nici de thumbs down.