View Single Post
Old 03 Jan 2013, 19:07   #9
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Legend of Suram Fortress

Acum mult timp, pe vremea cand nu stiam cine este Parajanov, am vazut ultimul sau film incheiat, "Ashug-Karibi", extraordinar de frumos din punct de vedere vizual, dar cu un storyline destul de subtire, ca o poveste pentru copii (ceea ce cam si este). Dupa aceea am vazut numai cele doua capodopere ale sale, "Sayat Nova" (cunoscut pe englezeste precum "The Color of Pomegranates") si "Shadows of Our Forgotten Ancestors". Aceste filme nu sunt doar expresia unui extraordinar talent vizual si a unui stil narativ unic, ci sunt o voce pe care Parajanov le-o da georgienilor si, respectiv, ucainienilor, ale caror identitati erau sufocate de marea "natiune" sovietica. Apeland la mituri si legende, regizorul georgian povesteste despre o istorie mult mai indepartata si mult mai bogata decat prezentul trait sub ocupatie. Chestie pentru care, in acel context, ajungeai la puscarie.

"Legend of Suram Fortress" este mai aproape de "Ashug-Karibi" decat de aceste doua, dar tot unde in between. Ceea ce nu inseamna ca nu este agreabil. Banuiesc ca - in tara lor - povestea fortaretii Surami (Suramis?) este cunoscuta pentru elementul sau de tip Mesterul Manole. In filmul lui Parajanov, insa, povestea nu intra pe acest fagas decat in ultimele 10 minute. Pana atunci, vedem povestea unui sclav eliberat care incearca sa isi rascumpere iubita (care inca e sclava), insa pe drum se indeparteaza de acest scop, devine negustor, abandoneaza religia crestina si se casatoreste cu o alta femeie, cu care va avea ulterior un fiu. Traiectoria acestui personaj devine imaginea unui popor intreg, privita prin perspectiva spiritualitatii sale: crestinismul in prim-plan, dar si amestecul de zei din mai multe mitologii despre care este invatat Zurab sau apelul la ghicitoare.

Nu pot sa spun ca mi-a placut in mod special, nu cred ca toate ideile sunt foarte bine formulate si nu toate firele narative se leaga cum ar trebui (sub-plot-ul negustorului care il angajeaza pe Durmishkhan, in special, pare destul de prost incropit). Dar in ceea ce priveste imaginile filmul este desavarsit - compus din planuri statice care mai ca par preluate dintr-o galerie de arta).

Vot: Kurosawa
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif