View Single Post
Old 18 Dec 2012, 22:26   #16
White1
Guru

White1

Ca sa fiu sincer chiar aveam de gand sa las un post in care sa ii recomand expres lui Twinsen sa nu se atinga de filmul asta pentru ca o sa il considere o prostie. But as always, the laziness got the better of me.

Mi se pare amuzant faptul ca dupa zeci de ani de exil americano-mexican Bunuel s-a intors pentru scurta vreme in Spania doar ca sa tranteasca un film care loveste destul de dur intr-o institutie foarte importanta pentru tara respectiva. Si chiar daca reactia guvernului (si a Vaticanului) a fost exagerat de drastica (filmul a fost interzis in Spania pana in 1977), Viridiana l-a scos pe Bunuel din conul de umbra in care intrase in timpul relativ obscurei "perioade mexicane".
"If you are trying to be a truly, genuine christian prepare to be raped. Repeatedly" Cam asta e mesajul principal al filmului. Nu e nou nici macar pentru filmele lui Bunuel, acelasi subiect il abordase deja pe larg in Nazarin, si mai pe scurt in alte filme (ca in "La Mort En Ce Jardin", unde personajul-preot jucat de Piccoli isi foloseste harurile incredintate de Domnul pentru a incerca sa imbuneze un batranel inarmat care o luase putin razna si sfarseste impuscat de acesta). Doar ca aici mesajul este livrat intr-un mod putin mai spectaculos. Serios acum, dupa austeritatea filmelor mexicane, Viridiana are aerul unui blockbuster Hollywoodian. Ca sa dau un singur exemplu: muzica. Bunuel nu are o parere foarte buna despre folosirea muzicii in film (nu e valabil pentru cele mute) pentru ca (asta o sa-l unga la suflet pe Federico) o considera un mijloc de expresie prea facil. Dar aici o foloseste atat de bine incat nu imi pot imagina ce impact ar mai fi avut scena primei tentative de viol fara muzica lui Mozart (prefer scena asta celei care reconstruieste tabloul lui Da Vinci). Mai mult de atat, muzica are un rol important si in conturarea deznodamandului- in ideea de pervertire a eroinei de care amintea Windom, la sfarsit se trece de la "hallelujah" la rock'n'roll. Si tot la capitolul "caderea in pacat", mi se pare foarte interesant faptul ca Bunuel l-a distribuit in rolul varului Viridianei (care face cu ea cam ce a facut sarpele cu Eva) pe Francisco Rabal-cel care l-a jucat pe preotul Nazarin in filmul cu acelasi nume. La fel de interesant ca faptul ca Silvia Pinal primeste rolul diavolului in Simon Del Desertio.
E filmul meu preferat din cele regizate de Bunuel si pe locul doi cand vine vorba de ce am vazut pana acum din cinematografia europeana so...
4 stele

Last edited by White1 : 18 Dec 2012 at 22:35.
White1 is offline   Reply With Quote sendpm.gif